Pasma BRANDL BRAK –>

BRANDL BRAK

(Brandlbracke – Austrian Black and Tan Hound – Vieräugl)

 

BRANDL BRAK6. FCI skupina: Goniči in krvosledci (Barvarji)
Sekcija 1: Goniči
– 1.2 Srednji goniči
št. FCI standarda: 63

Velikost: – samec meri od 50 do 56 cm
– samica meri od 48 do 54 cm
Teža: od 16 do 25 kg
Življenjska doba: od 12 do 14 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Avstrija. Pasma je stara, saj je bil prvi predstavnik te pasme vpisan v rodovniško knjigo leta 1884. Njegovi predniki so verjetno keltski psi, ki so na to področje prispeli ob preseljevanju. Uporabljali so ga pri lovu na divjega prašiča, zajca, lisico in drugo divjad. Uradni standard FCI je bil priznan leta 1995. Nastopa predvsem v vlogi lovskega psa, dobre rezultate dosega na različnih kinoloških tekmovanjih. Razširjen je po vsej Evropi.

 

Opis pasme

Po obliki je Brandl brak srednje velik, močan, masiven, mišičast pes. Dlaka je kratka, sijoča, gosta in mehka. Barva dlake: črna z rjavimi ožigi po prsih, nogah in gobcu. Nad očmi sta značilna pikasta ožiga. Nega obsega redno krtačenje in kopanje, kadar je nujno potrebno.

 

BRANDL BRAK

Karakter pasme

Po naravi je Brandl brak inteligenten, hitro učljiv, dojemljiv, poslušen, vztrajen, dober lovec, oster, umirjen, resen, odgovoren, vzdržljiv, vztrajen, na lovu temperamenten, ubogljiv, vodljiv, preudaren, zaščitniški, dober čuvaj. Možne negativne lastnosti: plašnost, prestrašenost – zaradi pretrde vzgoje, agresivnost (nepravilna vzgoja). Ima odličen voh. Na lastnika je izredno navezan, ostale družinske člane ima rad. Otrokom ne posveča pozornosti in se jim najraje umakne. Do tujcev je zadržan in z lajanjem oznani njihovo prisotnost. Na druge znane živali se ga lahko navadi s primerno in pravočasno socializacijo, neznane živali zaradi lovskega nagona preganja. Lastnik mora biti izkušen, fizično aktiven (po možnosti lovec), odločen, avtoritativen, dosleden, prijazen, potrpežljiv, iznajdljiv, uporabljati mora pozitivno stimulacijo (ne prenaša nikakršne agresije) in imeti na razpolago veliko časa za druženje in aktivnosti. Primerno bivalno okolje je pesjak z ograjenim vrtom, privadi se tudi bivanju v stanovanju. Potrebuje veliko gibanja (tek, daljši sprehodi).

 

Zdravje pasme

Pasma je zelo zdrava.