Pasma BRETONSKI BASET –>

BRETONSKI BASET

(Basset fauve de Bretagne – Fawn Brittany Basset)

 

BRETONSKI BASET6. FCI skupina: Goniči in krvosledci (Barvarji)
Sekcija 1: Goniči
– 1.3 Mali goniči
št. FCI standarda: 36

Velikost: od 32 do 38 cm
Teža: od 16 do 18 kg
Življenjska doba: od 10 do 14 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Francija, Bretanija. Njegovi predniki so bretonski stari lovski psi. Največjo priljubljenost je dosegel v 19. stoletju, ko se je uveljavil kot samostojna pasma. Uporabljali so ga za lov na zajca, lisico, srno in merjasca. Prilagojen je za lov na zahtevnih terenih in v različnih vremenskih pogojih. Uradni standard FCI je bil sprejet leta 2003. V sedanjem času je lovski in družinski pes. Dobre rezultate dosega na različnih kinoloških tekmovanjih. Pasma je razširjena po vsej Evropi.

 

Opis pasme

Po obliki je Bretonski baset majhen, kratek, širok, mišičast, čvrst pes. Dlaka je kratka, trda in groba. Barva dlake: rumena – od zlato pšenične do rdeče opečnate. Po hrbtu in ušesih so lahko posamezne črne dlake. Nega obsega redno krtačenje in kopanje, kadar je nujno.

 

BRETONSKI BASET

Karakter pasme

Po naravi je Bretonski baset učljiv, inteligenten, hiter, energičen, živahen, neutrudljiv, odporen, vzdržljiv, vztrajen, odličen lovec, družaben, ljubeč, uravnovešen, prilagodljiv, pogumen, samosvoj, samozavesten, prijeten, miren, drzen, trmast, prebrisan, uspešen, vesel, delaven, močan. Ima zelo razvit čut za voh. Možne negativne lastnosti: agresivnost, plašnost – navadno pogojeno z nepravilno vzgojo; neposlušnost (lovski nagon). Na lastnika je zelo navezan, družinske člane ima rad. Z otroki se lepo razume, priporočljiv pa je nadzor odrasle osebe. Do tujih oseb je zadržan. Odnos do ostalih živali je dober, če je pravilno socializiran, prostoživeče živali preganja, saj prevlada njegov lovski nagon. Lastnik mora biti izkušen, fizično aktiven (po možnosti lovec), odločen, avtoritativen, dosleden, prijazen, potrpežljiv, iznajdljiv, uporabljati mora pozitivno stimulacijo in imeti na razpolago veliko časa za druženje in aktivnosti. Priporočljivo je zgodnje izobraževanje. Primerno bivalno okolje je pesjak z ograjenim vrtom, privadi se tudi bivanju v stanovanju. Potrebuje veliko gibanja (tek, daljši sprehodi).

 

Zdravje pasme

Pasma je precej zdrava, možne pa so nekatere zdravstvene težave: rak, srčno popuščanje, težave z ledvicami, ušesi in očmi, epilepsija. Poudariti je potrebno na težave v zvezi s klopi, saj jih ima pogosto.