Pasma BRETONSKI GRIFON –>

BRETONSKI GRIFON

(Griffon fauve de Bretagne – Fawn Brittany Griffon)

 

BRETONSKI GRIFON6. FCI skupina: Goniči in krvosledci (Barvarji)
Sekcija 1: Goniči
– 1.1 Veliki goniči
št. FCI standarda: 66

Velikost: od 48 do 56 cm
Teža: od 18 do 22 kg
Življenjska doba: od 10 do 14 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Francija, Bretanija. Pasma je stara, saj je bila prvič omenjena že leta 1570. Njegov prednik je veliki bretonski gonič. Vzgojen je bil za lov na lisice, srnjad in divje prašiče. Leta 1885 je pasma skoraj izumrla, zato so pričeli z načrtno vzrejo. Najbolj je razširjen v zahodni Franciji. Pasma je bila priznana leta 1951. Uradni standard FCI je bil priznan leta 2003. V sedanjem času je lovski in družinski pes.

 

Opis pasme

Po obliki je Bretonski grifon srednje velik, mišičast, lahek in močan pes. Dlaka je ostra, trda in kratka. Barva dlake: rumeno rdečkasta, pšenično zlata, opečnato rdeča. Po prsih so dovoljene bele lise. Dobro prenaša različne vremenske razmere. Nega ni zahtevna, saj obsega redno krtačenje in kopanje po potrebi.

 

BRETONSKI GRIFON

Karakter pasme

Po naravi je Bretonski grifon zelo aktiven, vzdržljiv, samosvoj, trmast, delaven, vdan, odličen lovec in slednik, resen, samostojen, potrpežljiv, vztrajen, močan, energičen, neutruden, družaben, pogumen, miren, poslušen pri lovu, ljubeč, uravnovešen, prilagodljiv. Ima zelo razvit voh in se dobro prilagodi tudi najtežjim terenom. Na lastnika je zelo navezan, družinske člane ima rad. Z otroki se razume je do njih zelo potrpežljiv. Do tujcev je zadržan. Ostale pse dobro prenaša, prostoživeče živali mu pomenijo plen. Lastnik mora biti izkušen, fizično aktiven (po možnosti lovec), odločen, avtoritativen, dosleden, prijazen, potrpežljiv, iznajdljiv, uporabljati mora pozitivno stimulacijo in imeti na razpolago veliko časa za druženje in aktivnosti. Primerno bivalno okolje je pesjak z ograjenim vrtom, privadi se tudi bivanju v stanovanju. Potrebuje veliko gibanja (tek, daljši sprehodi) ter ostalih aktivnosti. Na sprehodu mora biti na povodcu.

 

Zdravje pasme

Zdravje pasme je dobro in niso poznane posebne zdravstvene težave.