Pasma ČRNO ČRESLASTI RAKUNAR –>

ČRNO ČRESLASTI RAKUNAR

(Black and Tan Coonhound)

 

ČRNO ČRESLASTI RAKUNAR6. FCI skupina: Goniči in krvosledci (Barvarji)
Sekcija 1: Goniči
– 1.1 Veliki goniči
št. FCI standarda: 300

Velikost: od 58 do 69 cm
Teža: od 29 do 34 kg
Življenjska doba: od 10 do 12 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina so ZDA. Pasma je zelo stara, njegovi predniki so obstajali že v 11. stoletju. Uporabljali so ga za lov na rakune, medveda in jelenjad. Njegovi predniki so Bloodhound in Črno čreslasti Virginia lisičar. Prilagojen je za gibanje po zahtevnem terenu. V sedanjem času je predvsem lovski pes, lahko tudi kot družinski pes.

 

Opis pasme

Po obliki je Črno čreslasti rakunar velik, kompakten, mišičast, skladno grajen pes. Značilna zanj so dolga ušesa, ki razprostrta lahko merijo preko 30 cm in spominjajo na netopirja. Dlaka je kratka, svetleča in gosta. Barva dlake: črno čreslovinasta. Nega obsega redno krtačenje in kopanje po potrebi ter redno pregledovanje ušes. Dlaka mu nudi dobro zaščito ob različnih vremenskih razmerah.

 

ČRNO ČRESLASTI RAKUNAR

Karakter pasme

Po naravi je Črno čreslasti rakunar inteligenten, učljiv, zvest, dobrosrčen, pogumen, gibčen, močan, pozoren, prijazen, ljubeč, pozoren, nevsiljiv, miren v stanovanju, vztrajen, odločen, vzdržljiv, hiter, odličen lovec in slednik, neizprosen do plena, oster, samostojen, dober čuvaj, trmast, družaben, delaven, zaščitniški, energičen. Možne negativne lastnosti: neposlušnost, dominantnost, agresivnost, preveč zaščitniški, prepogosto lajanje in zavijanje – navadno pogojeno z nepravilno vzgojo – destruktivno vedenje zaradi prevelike osamljenosti. Ima izrazit čut za voh. Značilno je njegovo oglašanje, po katerem ga lastnik prepozna. Na lastnika je zelo navezan, družinske člane ima rad. Z otroki se dobro razume, do njih je nežen in potrpežljiv. Do tujcev je zadržan. Ob pravilni vzgoji se dobro razume z ostalimi psi, prostoživeče živali mu pomenijo plen. Priporočljiv je nadzor odrasle osebe, še posebej pri manjših otrocih, ki še nimajo pravilnega odnosa do psa. Lastnik mora biti izkušen, fizično aktiven (po možnosti lovec), odločen, avtoritativen, dosleden, prijazen, potrpežljiv, iznajdljiv, uporabljati mora pozitivno stimulacijo in imeti na razpolago veliko časa za druženje in aktivnosti. Primerno bivalno okolje je pesjak z ograjenim vrtom. Potrebuje veliko gibanja, druženja in ostalih dejavnosti. Na sprehodu mora biti na povodcu.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava, lahko pa se pojavijo določene zdravstvene težave: displazija kolkov, težave z ušesi in očmi. Posebno pozornost je potrebno nameniti odstranjevanju klopov. Prehrana mora biti uravnotežena, saj je nagnjen k debelosti.