Pasma ČRNOGORSKI PLANINSKI GONIČ –>

ČRNOGORSKI PLANINSKI GONIČ

(Crnogorski Planinski Gonic – Montenegrin Mountain Hound)

 

ČRNOGORSKI PLANINSKI GONIČ6. FCI skupina: Goniči in krvosledci (Barvarji)
Sekcija 1: Goniči
– 1.2 Srednji goniči
št. FCI standarda: 279

Velikost: – samec meri od 49 do 51 cm
– samica meri od 48 do 50 cm
Teža: od 20 do 25 kg
Življenjska doba: od 12 do 15 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Črna gora in Srbija. Njegovi predniki so srednjeevropski goniči. Kot samostojna pasma je bil priznan leta 1997. Nastopa v vlogi lovskega psa na zajce, lisice in divje svinje. Prilagojen je za lov po težkem gorskem terenu, v zahtevnih vremenskih razmerah. Pasma je zelo redka.

 

Opis pasme

Po obliki je Črnogorski planinski gonič srednje velik, pravokoten, mišičast, skladno grajen pes. Dlaka je kratka, tanka, sijoča, gosta, resasta in priležna. Podlanka je mehka in gosta. Barva dlake: črna z rjavimi ožigi (na gobcu, nad očmi in po spodnji strani okončin). Dovoljena je bela lisa na prsih, ki ne sme presegati premera 3 cm. Nega obsega redno krtačenje in kopanje po potrebi ter redno čiščenje ušes.

 

ČRNOGORSKI PLANINSKI GONIČ

Karakter pasme

Po naravi je Črnogorski planinski gonič inteligenten, hitro učljiv, oster, odličen lovec in slednik, lahko vodljiv, ubogljiv, poslušen, zvest, delaven, miren doma, na lovu izredno aktiven, vztrajen, radoveden, dober čuvaj plena, prijazen, nežen, vreden zaupanja. Možne negativne lastnosti: neposlušnost, trmoglavost, agresivnost – navadno povezano s pregrobo in nepravilno vzgojo. Lastniku je zelo vdan, ostale družinske člane ima rad. Z otroki je zelo prijazen. Do tujcev je zadržan in z lajanjem oznani njihovo prisotnost. Odnos do ostalih psov je dober, če je bil pravilno socializiran, ostale živali mu pomenijo plen. Primerno bivalno okolje je pesjak z ograjenim vrtom. Prilagodi se tudi bivanju v stanovanju. Lastnik mora biti izkušen, fizično aktiven (po možnosti lovec), odločen, avtoritativen, dosleden, prijazen, potrpežljiv, iznajdljiv, uporabljati mora izključno pozitivno stimulacijo in imeti na razpolago veliko časa za druženje in aktivnosti. Začetek šolanja se priporoča pri 9 mesecih starosti.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava in nima posebnih zdravstvenih težav.