Pasma DALMATINEC –>

DALMATINEC

(Dalmatinac – Dalmatian)

 

DALMATINEC6. FCI skupina: Goniči in krvosledci (Barvarji)
Sekcija 3: sorodne pasme
št. FCI standarda: 153

Velikost: – samec meri od 57 do 60 cm
– samica meri od 56 do 59 cm
(toleranca +/- 1 cm)
Teža: od 25 do 35 kg
Življenjska doba: od 12 do 15 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Hrvaška. Pasma je zelo stara, saj obstajajo prvi dokumenti o njej že na egipčanskih poslikavah. Njegovi predniki in območje nastanka niso točno dokumentirani. Ime mu je podelil švedski raziskovalec Carl von Linne, saj je bil prepričan, da izhaja iz Dalmacije. Prvotno so ga uporabljali za spremstvo in varstvo kočij, kot ovčarskega psa in za lov proti glodalcem. Uporabljali so jih tudi kot pomočnike gasilcev. Še posebej je bil priljubljen med plemiči. V sedanjem času nastopa v vlogi družinskega psa, redkeje kot lovski pes. Dobre rezultate dosega tudi na različnih kinoloških tekmovanjih.

 

Opis pasme

Po obliki je Dalmatinec srednje velik, vitek, mišičast, elegantno grajen pes. Dlaka je kratka, trda, svetleča, gladka, gosta in priležna. Barva dlake: bela s črnimi ali temno rjavimi pikami. Pike morajo biti čim bolj okrogle, približno 2-3 cm velike in se ne smejo prelivati med seboj ali tvoriti madežev. Pike po telesu morajo biti večje od pik po nogah, repu in glavi. Mladiči se skotijo popolnoma beli, pike se pokažejo v starosti okoli tri tedne. Nega obsega redno krtačenje in kopanje le po potrebi ter tedensko (previdno) krajšanje krempljev in čiščenje ušes. Ima izjemen čut za čistočo in nima posebnega vonja. Slabo prenaša mraz in vročino.

 

DALMATINEC

Karakter pasme

Po naravi je Dalmatinec zelo inteligenten, dobro učljiv, aktiven, poslušen, samostojen, precej svojeglav, razmišljujoč, živahen, temperamenten, energičen, hiter, dober tekač, vzdržljiv, pozoren na dogajanje v okolici, vztrajen, dober čuvaj, ima razvit lovski nagon, pogumen, sproščen, družaben, prijazen, igriv, radoveden, zvest, vdan, vesel, prilagodljiv, prijeten, ima zelo dober spomin, občutljiv na krivice in kazni. Mladiči so zelo živahni, z leti se pes umiri. Zanimivo je, da kljub poslušnosti, vedno oceni, ali je ukaz smiseln ali ne. Možne negativne lastnosti: plašnost, agresija, žalost, zdolgočasenost, potepanje – povezano z nepravilno vzgojo, preveliko osamljenostjo in premalo dejavnosti. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan. Otroke obožuje, zato je priporočljiv nadzor odrasle osebe, da malo omili njegovo navdušenje. Tudi otroke je potrebno naučiti spoštljivega in primernega ravnanja, saj pes ni igrača. Do tujcev je sprva nezaupljiv in z lajanjem napove njihov prihod, kasneje prijateljski. Dobro se razume z ostalimi psi, razen z zelo dominantnimi. Večja pazljivost je potrebna pri druženju z drugimi živalmi, saj lahko prevlada njegov lovski nagon. Lastnik mora biti izkušen, fizično zelo aktiven, odločen, avtoritativen, dosleden, prijazen, potrpežljiv, spoštljiv, iznajdljiv, uporabljati mora izključno pozitivno stimulacijo in imeti na razpolago veliko časa za druženje in aktivnosti. Priporočljiv je tečaj osnovnega šolanja. Primerno bivalno okolje je hiša ali stanovanje, saj je rad v družbi družine, poleg tega so radi na toplem. Potrebuje veliko gibanja (zdrži tudi do 30 km teka na dan), druženja in različnih aktivnosti (umske in fizične). Pes slabo prenaša samoto, zato mu je potrebno nuditi veliko pozornosti.

 

Zdravje pasme

Možne zdravstvene težave: alergije kože (bolhe, klopi) in dlake, alergija na hrano, težave z ledvicami in sečili, očesne bolezni. Lahko sta prisotni tudi gensko pogojeni bolezni: gluhost, displazija kolkov, putika.