Pasma DREVER –>

DREVER

(Swedish Dachsbracke)

 

DREVER6. FCI skupina: Goniči in krvosledci (Barvarji)
Sekcija 1: Goniči
– 1.3 Mali goniči
št. FCI standarda: 130

Velikost: – samec meri od 32 do 39 cm
– samica meri od 28 do 36 cm
Teža: od 14 do 16 kg
Življenjska doba: od 12 do 15 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Švedska. Njegovi predniki so bili verjetno majhni nemški lovski psi, ki so prispeli na Švedsko okoli leta 1910. Te pse so križali z domačimi lovskimi psi, da so jih prilagodili za delo po zahtevnem terenu v težkih vremenskih razmerah. Uporabljali so ga za lov na jelene, lisice in zajce. Prvi predstavniki te pasme so bili vpisani v rodovno knjigo leta 1913. Kot švedska pasma je bil priznan leta 1953. Uradni standard FCI je bil priznan leta 2006. V sedanjem času je lovski in družinski pes. Razširjen je predvsem v skandinavskih državah.

 

Opis pasme

Po obliki je Drever srednje velik, kompakten, razmeroma dolg, močan, čvrst, mišičast pes, na kratkih nogah. Dlaka je trda, ravna, gladka in priležna. Barva dlake: vse barve. Bele lise so dovoljena. Ni sprejemljivo, da je dlaka samo bele ali samo jetrne barve. Nega obsega redno krtačenje in brisanje z mokro krpo.

 

DREVER

Karakter pasme

Po naravi je Drever vzdržljiv, vztrajen, uravnovešen, pogumen, dober lovec, potrpežljiv, miren, prijazen, rad sodeluje, družaben, zvest, delaven, igriv. Na lovu se oglaša z divjim lajanjem. Voh ima zelo izostren. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan. Otroke ima rad, vseeno je priporočljiv nadzor odrasle osebe. Do tujcev je sprva nezaupljiv in z lajanjem napove njihov prihod, kasneje prijateljski. Ostale pse sprejema, če je bil pravilno socializiran, prostoživeče živali mu pomenijo plen. Lastnik mora biti izkušen, fizično zelo aktiven, odločen, avtoritativen, dosleden, prijazen, potrpežljiv, spoštljiv, iznajdljiv, uporabljati mora izključno pozitivno stimulacijo in imeti na razpolago veliko časa za druženje in aktivnosti. Primerno bivalno okolje je hiša ali stanovanje. Potrebuje veliko gibanja, druženja in različnih aktivnosti fizičnih in umskih dejavnosti.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava in niso znane posebne zdravstvene težave.