Pasma DUNKER –>

DUNKER

(Dunker – Norwegian Hound)

 

DUNKER6. FCI skupina: Goniči in krvosledci (Barvarji)
Sekcija 1: Goniči
– 1.2 Srednji goniči
št. FCI standarda: 203

Velikost: – samec meri od 50 do 55 cm
– samica meri od 48 do 53 cm
Teža: od 17 do 20 kg
Življenjska doba: od 10 do 12 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Norveška. Vzredil ga je Wilhelm Dunker leta 1820. Križal je več različnih psov, da bi vzredil psa z dobro razvitim vohom, ki bi bil poleg tega tudi hiter in potrpežljiv. Leta 1953 je bila pasma priznana. Uradni standard FCI je bil priznan leta 1994. Dunker nastopa v vlogi lovskega psa na lisico in zajca. Prilagojen je za delo na zahtevnem terenu, pod neugodnimi vremenskimi razmerami. Redko nastopa kot družinski pes.

 

Opis pasme

Telo je srednje veliko, dolgo, trdno, mišičasto, močno in elegantno. Dlaka je ravna, trda, srednje dolga in gosta. Barva dlake: rjava z velikim črnim sedlom. Dovoljena je tudi lisasto modra barva. Bela oznaka na obrazu je sprejemljiva. Dobro prenaša različne vremenske razmere.

 

DUNKER

Karakter pasme

Po naravi je Dunker prijazen, dober lovec, močan, energičen, prilagodljiv, vzdržljiv, vztrajen, igriv, družaben, samostojen, neodvisen, sproščen. Močno ima razvit voh in vid. Na lastnika je zelo navezan, rad ima ostale družinske člane. Z otroki se dobro ujame, priporočljiv pa je nadzor odrasle osebe. Do tujcev je zadržan. Dobro sprejema domače živali, če je bil pravilno socializiran. Prostoživeče živali mu pomenijo plen. Primerno bivalno okolje je hiša z ograjenim vrtom. Potrebuje veliko gibanja in drugih fizičnih in umskih aktivnosti. Lastnik mora biti izkušen, fizično zelo aktiven, odločen, avtoritativen, dosleden, prijazen, potrpežljiv, spoštljiv, iznajdljiv, uporabljati mora izključno pozitivno stimulacijo in imeti na razpolago veliko časa za druženje.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava in nima posebnih zdravstvenih težav.