Pasma FRANCOSKI BELO ČRNI GONIČ –>

FRANCOSKI BELO ČRNI GONIČ

(Français blanc et noir – French White and Black Hound)

 

FRANCOSKI BELO ČRNI GONIČ6. FCI skupina: Goniči in krvosledci (Barvarji)
Sekcija 1: Goniči
– 1.1 Veliki goniči
št. FCI standarda: 220

Velikost: – samec meri od 65 do 72 cm
– samica meri od 62 do 68 cm
Teža: okoli 30 kg
Življenjska doba: od 12 do 15 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Francija. Pasma je bila vzrejena okoli leta 1900. Njegovi predniki so saintonški gaskonjec in angleški lisičar. Prilagojen je za lov na težkih terenih in v različnih vremenskih razmerah. Uporabljali so ga za lov na malo divjad, jelenjad in srnjad. Prvi standard je bil objavljen leta 1957. Uradni standard FCI je bil objavljen leta 2009. Od vseh treh francoskih goničev je najbolj razširjen. V sedanjem času je predvsem lovski, lahko tudi družinski pes. Dobre rezultate dosega na različnih kinoloških tekmovanjih (lov, sledenje).

 

Opis pasme

Po obliki je Francoski belo črni gonič velik, močan, mišičast, skladno grajen pes z veliko glavo. Dlaka je kratka, gladka, gosta, priležna in groba na otip. Podlanka je gosta in mehka in v enakih barvah kot krovna dlaka. Barva dlake: črno bela. Po licih, okoli oči, pod uhlji in na začetku repa so prisotna bledo rdeča znamenja.

 

FRANCOSKI BELO ČRNI GONIČ

Karakter pasme

Po naravi je Francoski belo črni gonič zelo inteligenten, dobro učljiv, prijazen, dober čuvaj, igriv, izreden lovec (predvsem lov v tropu), prilagodljiv, vztrajen, neutruden, izjemno vzdržljiv, aktiven, energičen, hiter, dinamičen, spreten, močan, delaven, predan, zvest, zanesljiv, ubogljiv, ljubeč, zaščitniški do lastnika in svojega teritorija, samostojen, pogumen, drzen, resen, pozoren na dogajanje v okolici, družaben. Ima zelo razvit čut za voh. Možne negativne lastnosti: dominantnost, neposlušnost, preveč zaščitniški, agresivnost, plašnost – pogojeno z nepravilno vzgojo. Obvlada dolge skoke (galop). Čut za voh ima zelo razvit. Na lastnika je izredno navezan, ostale družinske člane ima rad. Ob pravilni in pravočasni socializaciji je otrokom ljubeč družabnik. Prihod tujcev oznani z lajanjem. Poznane živali dobro sprejema, ostale mu pomenijo plen. Lastnik mora biti izkušen, prijazen, prilagodljiv, odločen, dosleden, fizično aktiven (lovec), avtoritativen, spoštljiv, potrpežljiv, uporabljati mora zgolj pozitivno stimulacijo. Na razpolago mora imeti veliko časa za druženje in dejavnosti. Primerno bivalno okolje je pesjak z ograjenim vrtom. Ni primeren za bivanje v stanovanju. Potrebuje veliko gibanja ter ostalih fizičnih in umskih dejavnosti. Na sprehodu mora biti obvezno na povodcu.

 

Zdravje pasme

Možne zdravstvene težave: displazija kolkov, težave s hrbtenico, prirojene srčne napake, artritis, kožne alergije, prebavne motnje, občutljivost na anastezijo.