Pasma FRANCOSKI BELO ORANŽNI GONIČ –>

FRANCOSKI BELO ORANŽNI GONIČ

(Français blanc et orange – French White and Orange Hound)

 

FRANCOSKI BELO ORANŽNI GONIČ6. FCI skupina: Goniči in krvosledci (Barvarji)
Sekcija 1: Goniči
– 1.1 Veliki goniči
št. FCI standarda: 316

Velikost: od 62 do 70 cm
Teža: okoli 40 kg
Življenjska doba: od 12 do 14 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Francija. Pasma je stara, saj so bili podobni psi prisotni že v antiki. Vzrejen je bil okoli leta 1800 s križanjem pasme Billy in lisičarjev. Uporabljali so ga za lov na srnjad, merjasca in lisice. Uradni standard FCI je bil objavljen leta 1982. Uporabljali so ga za lov. Pasma ni močno razširjena. V sedanjem času je lovski in družinski pes. Dobre rezultate dosega na različnih kinoloških tekmovanjih (lov, sledenje).

 

Opis pasme

Po obliki je Francoski belo oranžni gonič velik, močan, širok, mišičast, skladno grajen pes. Dlaka je kratka, gosta, priležna in mehka. Barva dlake: belo limonasta, belo oranžna. Nega ni zahtevna, saj obsega redno krtačenje in kadar je nujno tudi kopanje. Zaradi značilnosti dlake se dobro prilagodi na različne vremenske razmere.

 

FRANCOSKI BELO ORANŽNI GONIČ

Karakter pasme

Po naravi je Francoski belo oranžni gonič zelo inteligenten, dobro učljiv, vodljiv, odličen lovec, umirjen, družaben, delaven, aktiven, vztrajen, vzdržljiv, neutruden, prijazen, dober čuvaj, pozoren na dogajanje v okolici, igriv, zvest, energičen, aktiven, delaven, samozavesten, ljubeč. Ima zelo izostren voh. Na lastnika je zelo navezan, ostale družinske člane ima rad. Z otroki se dobro razume. Prihod nepoznanih oseb naznani z lajanjem. Poznane živali dobro sprejema, ostale mu pomenijo plen. Lastnik mora biti izkušen, prijazen, prilagodljiv, odločen, dosleden, fizično aktiven (lovec), avtoritativen, spoštljiv, potrpežljiv, uporabljati mora zgolj pozitivno stimulacijo. Na razpolago mora imeti veliko časa za druženje in dejavnosti. Primerno bivalno okolje je pesjak z ograjenim vrtom. Ni primeren za bivanje v stanovanju. Potrebuje veliko gibanja ter ostalih fizičnih in umskih dejavnosti. Na sprehodu mora biti obvezno na povodcu.

 

Zdravje pasme

Možne zdravstvene težave: displazija kolkov, težave z očmi.