Pasma FRANCOSKI TRIBARVNI GONIČ –>

FRANCOSKI TRIBARVNI GONIČ

(Français tricolore – French Tricolour Hound)

 

FRANCOSKI TRIBARVNI GONIČ6. FCI skupina: Goniči in krvosledci (Barvarji)
Sekcija 1: Goniči
– 1.1 Veliki goniči
št. FCI standarda: 219

Velikost: – samec meri od 62 do 72 cm
– samica meri od 60 do 68 cm
Teža: okoli 35,5 kg
Življenjska doba: od 10 do 12 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Francija. Pasma je stara, saj je njen obstoj dokumentiran od leta 1800. Njegov izvor ni točno določen, verjetno pa je nastal s križanjem pasem Billy, Poitevin in lisičarjev. Uporabljali so ga za lov na srnjad in merjasce ter kot spremljevalca. Originalni standard pasme je bil priznan leta 1965. Uradni standard FCI je bil objavljen leta 1997. V sedanjem času je lovski in družinski pes. Predstavniki te pasme so maloštevilni. Dobre rezultate dosega na različnih kinoloških tekmovanjih (lov, sledenje).

 

Opis pasme

Po obliki je Francoski tribarvni gonič velik, močan, mišičast, eleganten in skladno grajen pes. Dlaka je kratka, gladka, priležna, mehka in gosta. Barva dlake: tribarvna (črna, rjava, bela). Nega obsega redno krtačenje in kopanje po potrebi.

 

FRANCOSKI TRIBARVNI GONIČ

Karakter pasme

Po naravi je Francoski tribarvni gonič zelo inteligenten, dobro učljiv, družaben, zvest, vzdržljiv, vztrajen, delaven, močan, hiter, gibčen, igriv, neutruden, izjemen lovec, dober čuvaj, prijazen, ljubeč, ubogljiv, pozoren na dogajanje v okolici, pogumen. Ima zelo izostren voh. Možne negativne lastnosti: plašnost, agresivnost – pogojeno z nepravilno vzgojo. Na lastnika je zelo navezan, ostale družinske člane ima rad. Z otroki se dobro razume. Domače živali dobro sprejema (ob pravilni socializaciji), ostale mu pomenijo plen. Primerno bivalno okolje je pesjak z ograjenim vrtom. Potrebuje veliko gibanja in ostalih fizičnih ter umskih dejavnosti. Lastnik mora biti izkušen, prijazen, prilagodljiv, odločen, dosleden, fizično aktiven (lovec), avtoritativen, spoštljiv, potrpežljiv, uporabljati mora zgolj pozitivno stimulacijo. Na razpolago mora imeti veliko časa za druženje in dejavnosti.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava, možne so nekatere zdravstvene težave: displazija kolkov, težave z očmi.