Pasma GRŠKI GONIČ –>

GRŠKI GONIČ

(Hellinikos Ichnilatis – Hellenic Hound – Greek Hound)

 

GRŠKI GONIČ6. FCI skupina: Goniči in krvosledci (Barvarji)
Sekcija 1: Goniči
– 1.2 Srednji goniči
št. FCI standarda: 214

Velikost: od 45 do 55 cm
Teža: od 17 do 20 kg
Življenjska doba: okoli 11 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Grčija. Pasma je zelo stara, saj obstaja že več tisoč let. Ohranila je svoje prvotne značilnosti, saj ni prihajalo do križanja z drugimi pasmami. Uporabljali so ga za lov na divjega prašiča in zajce, večinoma v tropu. Prilagojen je za gibanje na zelo zahtevnem terenu. Uradni standard FCI je bil priznan leta 1996. V sedanjem času je lovski in družinski pes.

 

Opis pasme

Po obliki je Grški gonič srednje velik, močan, atletsko grajen pes. Dlaka je kratka, gladka, priležna in gosta. Barva dlake: pretežno črna z rjavimi lisami v različnih odtenkih. Manjša bela lisa na prsih na je dovoljena. Nega obsega redno krtačenje in kopanje s suhim šamponom po potrebi.

 

GRŠKI GONIČ

Karakter pasme

Po naravi je Grški gonič zelo inteligenten, dobro učljiv, zelo hiter, močan, odličen lovec in sledilec, pogumen, prijazen, včasih nemiren, ljubezniv, igriv, pozoren na dogajanje v okolici, zaščitniški, iznajdljiv, vzdržljiv, vztrajen, vesel, zvest, delaven, energičen, aktiven, dinamičen, dobrosrčen, samostojen, trmast, odločen, družaben, odporen, prilagodljiv, zaščitniški, pozoren na dogajanje v okolici. Čut za voh ima zelo razvit. Možne negativne lastnosti: destruktivno vedenje, neposlušnost, dominantnost – povezano z nepravilno vzgojo, premalo aktivnosti in preveliko osamljenostjo. Popolno zrelost doseže v starosti okoli treh let. Njegovo lajanje je glasno in prodorno ter se sliši več kilometrov daleč. Na lastnika je zelo navezan, ostale družinske člane ima rad. Do otrok je nežen in igriv. Ob primerni socializaciji sprejema poznane živali, ostale mu pomenijo plen. Do tujcev je sprva zadržan in z lajanjem oznani njihovo prisotnost, kasneje prijateljski. Z znanimi živalmi se ob pravilni socializaciji dobro razume, ostale preganja, saj mu pomenijo plen. Lastnik mora biti izkušen, prijazen, prilagodljiv, odločen, dosleden, fizično aktiven (lovec), avtoritativen, spoštljiv, potrpežljiv, uporabljati mora izključno pozitivno stimulacijo. Na razpolago mora imeti veliko časa za druženje in dejavnosti. Primerno bivalno okolje je pesjak z ograjenim vrtom, po možnosti na podeželju. Bivanje v stanovanju ni priporočljivo. Potrebuje veliko gibanja in drugih fizičnih in umskih dejavnosti.

 

Zdravje pasme

Pasma nima večjih zdravstvenih težav.