Pasma HALDENSKI GONIČ –>

HALDENSKI GONIČ

(Haldenstovare – Halden Hound)

 

HALDENSKI GONIČ6. FCI skupina: Goniči in krvosledci (Barvarji)
Sekcija 1: Goniči
– 1.2 Srednji goniči
št. FCI standarda: 267

Velikost: – samec meri od 52 do 60 cm
– samica meri od 50 do 58 cm
Teža: od 18 do 25 kg
Življenjska doba: od 10 do 12 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Norveška, mesto Halden. Pasma obstaja od začetka 20. stoletja. Njegovi predniki so evropski goniči. Prilagojen je za gibanje po težkem terenu in prenašanje neugodnih vremenskih razmer (mraz). Uporabljali so ga za lov na zajce in lisice. Pasma je bila priznana leta 1950. Uradni standard FCI je bil priznan leta 1999. Pasma izven domovine ni pogosta. V sedanjem času je lovski in družinski pes.

 

Opis pasme

Po obliki je Haldenski gonič srednje velik, močan, mišičast, širok, skladno grajen pes. Dlaka je kratka, gosta in priležna. Barva dlake: prevladujoča bela s črnimi oznakami ter rjavimi lisami na glavi in nogah. Nega obsega redno krtačenje in kopanje, kadar je to nujno potrebno.

 

HALDENSKI GONIČ

Karakter pasme

Po naravi je Haldenski gonič inteligenten, dobro učljiv, dobrosrčen, ljubeč, nežen, zvest, močan, odličen lovec, neutruden, vzdržljiv, vztrajen, delaven, hiter, gibčen, energičen, neodvisen, doma miren, ponosen. Ima zelo razvit voh. Možne negativne lastnosti: nemirnost – zaradi premalo aktivnosti; agresivnost – napačna vzgoja. Na lastnika in družinske člane je zelo naveza in uživa v njihovi družbi. Otroke ima zelo rad in uživa v igri z njimi. Do tujcev je zadržan. Poznane živali sprejme, če je bil pravočasno socializiran, ostale mu pomenijo plen. Lastnik mora biti izkušen, prijazen, prilagodljiv, odločen, dosleden, fizično aktiven (lovec), avtoritativen, spoštljiv, potrpežljiv, uporabljati mora izključno pozitivno stimulacijo. Na razpolago mora imeti veliko časa za druženje in dejavnosti. Najprimernejše bivalno okolje je pesjak z ograjenim vrtom, po možnosti na podeželju. Potrebuje živahne in dolge dnevne sprehode ter ostale fizične in umske dejavnosti.

 

Zdravje pasme

Pasma je zelo zdrava in niso poznane posebne zdravstvene težave.