Pasma HAMILTONOV GONIČ –>

HAMILTONOV GONIČ

(Hamiltonstövare – Hamilton Hound)

 

HAMILTONOV GONIČ6. FCI skupina: Goniči in krvosledci (Barvarji)
Sekcija 1: Goniči
– 1.2 Srednji goniči
št. FCI standarda: 132

Velikost: – samec meri od 50 do 60 cm
– samica meri od 46 do 57cm
Teža: od 21 do 27,2 kg
Življenjska doba: od 10 do 12 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Švedska. Ime je dobil po ustanovitelju švedske kinološke zveze, Adolfu Patricu Hamiltonu. Vzrejen je bil s križanjem nemškega lisičarja, beagla in lokalnih psov. Pasma je bila prvič predstavljena leta 1886. Izven skandinavskih držav pasma ni preveč poznana. Uporabljajo ga kot lovskega in družinskega psa. Dobre rezultate dosega kot razstavni pes.

 

Opis pasme

Po obliki je Hamiltonov gonič srednje velik, dobro razvit pes. Dlaka je kratka, ravna, trda, priležna in vodoodporna. Podlanka je gosta in mehka. Barva dlake: po hrbtu in vratu črna, glava in noge pretežno temno rjava. Po vratu, tacah in na koncu repa so bele lise. Nega obsega redno krtačenje in kopanje, če je nujno potrebno.

 

HAMILTONOV GONIČ

Karakter pasme

Po naravi je Hamiltonov gonič zelo inteligenten, dobro učljiv, nežen, hiter, odličen lovec, samostojen, vzdržljiv, vztrajen, delaven, vreden zaupanja, družaben, vdan, zvest, prijazen, igriv, živahen, prijateljski, ubogljiv, potrpežljiv, prilagodljiv. Možne negativne lastnosti: trmoglavost. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan. Otroke ima zelo rad, do njih je potrpežljiv in se z njimi rad druži. Do tujcev je zadržan. S primerno socializacijo se dobro ujame z domačimi živalmi, prostoživeče mu pomenijo plen. Najprimernejše bivalno okolje je pesjak z ograjenim vrtom na podeželju, prilagodi se bivanju v urbanem okolju. Lastnik mora biti izkušen, prijazen, prilagodljiv, odločen, dosleden, fizično aktiven (lovec), avtoritativen, spoštljiv, potrpežljiv, uporabljati mora izključno pozitivno stimulacijo. Na razpolago mora imeti veliko časa za druženje in dejavnosti. Potrebuje veliko dnevnih fizičnih in umskih aktivnosti. Na sprehodu mora biti na povodcu, sicer uide za vonjem (lovski nagon).

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava, kljub temu se lahko pojavijo določene zdravstvene težave: displazija kolkov, epilepsija.