Pasma HIGENOV GONIČ –>

HIGENOV GONIČ

(Hygenhund)

 

HIGENOV GONIČ6. FCI skupina: Goniči in krvosledci (Barvarji)
Sekcija 1: Goniči
– 1.2 Srednji goniči
št. FCI standarda: 266

Velikost: – samec meri od 50 do 58 cm
– samica meri od 47 do 55 cm
Teža: od 20 do 25 kg
Življenjska doba: od 10 do 12 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Norveška. Vzrejen je bil v 19. stoletju (vzreditelj Hans Fredrik Hygen). Nastal je s križanjem različnih pasem. Prilagojen je za delo v težkih vremenskih (arktičnih) in terenskih razmerah. Uporabljali so ga za lov na risa, zajca in lisico. Uradni standard FCI je bil prizna leta 1999. Pasma je maloštevilna in izven domovine skoraj nepoznana.V sedanjem času je lovski in družinski pes. Dobre rezultate dosega na različnih kinoloških tekmovanjih (agility, razstave).

 

Opis pasme

Po obliki je Higenov gonič srednje velik, trdno grajen, kompakten, pravokoten pes. Dlaka je srednje dolga, gosta, svetleča, groba na otip, in ravna. Barva dlake: rdečkasto rjava, pogosto s temnimi sencami in temno dlako na hrbtu, glavi in repu, tricolor – črna in rjava, navadno z belimi oznakami, bela z rdečkastimi rjavimi pikami ali lisami, ali s črnimi in rjavimi oznakami. Dobro prenaša različne vremenske razmere.

 

HIGENOV GONIČ

Karakter pasme

Po naravi je Higenov gonič inteligenten, vesel, živahen, ljubeč, ljubezniv, srečen, vitalen, hiter, uravnovešen, vztrajen tekač, odličen lovec in sledilec, vzdržljiv, vztrajen, delaven, neutruden, energičen, samostojen, neodvisen, ubogljiv, odporen, zelo aktiven, dober čuvaj, zaščitniški, pozoren na dogajanje v okolici. Veliko laja. Možne negativne lastnosti: agresivnost, neposlušnost, plašnost, nemirnost – povezano z nepravilno vzgojo in preveliko osamljenostjo. Na lastnika je zelo navezan, ostale družinske člane ima rad. Do tujcev je previden in zadržan, njihov prihod pa oznani z lajanjem. Do živali, s katerimi skupaj odrašča je prijazen, ostale živali bo preganjal, saj prevlada lovski nagon. Lastnik mora biti zelo izkušen, samozavesten, prijazen, prilagodljiv, odločen, dosleden, fizično zelo aktiven (po možnosti lovec ali aktiven športnik), avtoritativen, spoštljiv, potrpežljiv, vztrajen, pravičen, uporabljati mora izključno pozitivno stimulacijo. Na razpolago mora imeti veliko časa za druženje in dejavnosti. Pravočasna in pravilna socializacija oziroma vzgoja sta nujni. Na sprehodu mora biti na povodcu, sicer uide za vonjem (lovski nagon). Primerno bivalno okolje je pesjak z dobro ograjenim vrtom, na podeželju. Bivanje v mestu ni primerno. Potrebuje zelo veliko dnevnih fizičnih in umskih aktivnosti ter druženja, saj slabo prenaša osamljenost.

 

Zdravje pasme

Pasma je znana in niso poznane gensko pogojene bolezni.