Pasma ITALIJANSKI KRATKODLAKI GONIČ –>

ITALIJANSKI KRATKODLAKI GONIČ

(Segugio Italiano – Italian short-haired hound)

 

ITALIJANSKI KRATKODLAKI GONIČ6. FCI skupina: Goniči in krvosledci (Barvarji)
Sekcija 1: Goniči
– 1.2 Srednji goniči
št. FCI standarda: 337

Velikost: – samec meri od 52 do 58 cm
– samica meri od 48 do 56 cm
Teža: od 18 do 28 kg
Življenjska doba: od 12 do 18 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Italija. Pasma je stara, saj obstaja že iz antičnih časov. Njegovi predniki so stari egipčanski lovski psi. Na področje Italije je prispel skupaj s feničanskim trgovci. Uporabljali so ga za lov (posamezno ali v paru) na zajce in divjega prašiča. Uradni standard FCI je bil priznan leta 1996. V sedanjem času je lovski in družinski pes.

 

Opis pasme

Po obliki je Italijanski kratkodlaki gonič srednje velik, kvadraten, mišičast, vitek, skladno grajen pes. Dobro je prilagojen za lov na zahtevnih terenih ob različnih vremenskih razmerah. Dlaka je kratka, trda, gladka in priležna. Barva dlake: vsi odtenki jelenje rjave (jetrna in kostanjeva nista dovoljeni), črna z rjavimi ožigi po spodnjem delu prsi, trebuhu, nogah, gobcu in nad očmi. Pri rjavih predstavnikih je dovoljena bela barva po gobcu in glavi (maska), zvezdica na prsih ter po nogah. Površina bele barve ne sme biti prevelika. Črni predstavniki imajo lahko belo zvezdico na prsih. Nega obsega redno krtačenje in kopanje po potrebi.

 

ITALIJANSKI KRATKODLAKI GONIČ

Karakter pasme

Po naravi je Italijanski kratkodlaki gonič inteligenten, učljiv, odličen lovec, zvest, delaven, vztrajen, odločen, vzdržljiv, vodljiv, poslušen, občasno svojeglav, prijazen, igriv, pozoren na dogajanje v okolici, ljubezniv, miren, odporen, hiter, samostojen, odločen, pogumen. Ima zelo razvit voh. Njegovo lajanje je mehko in ni neprijetno. Na lastnika je zelo navezan, družinske člane ima rad. Otroke ima rad in uživa v igri z njimi. Do tujcev je sprva zadržan in z lajanjem oznani njihov prihod, kasneje prijateljski. Poznane živali dobro sprejema, nepoznane mu pomenijo plen. Lastnik mora biti zelo aktiven (lovec, športnik, rekreativec), dosleden, odločen, prijazen, avtoritativen, iznajdljiv, potrpežljiv, vztrajen, uporabljati mora zgolj pozitivno stimulacijo in imeti na razpolago veliko prostega časa za aktivnosti in druženje. Priporočljivo je osnovno šolanje poslušnosti. Primerno bivalno okolje je pesjak z ograjenim vrtom, prilagodi se tudi bivanju v stanovanju. Potrebuje veliko fizičnih in umskih dejavnosti.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava in niso poznane posebne zdravstvene težave.