Pasma ITALIJANSKI OSTRODLAKI GONIČ –>

ITALIJANSKI OSTRODLAKI GONIČ

(Segugio Italiano – Italian Coarse-haired Hound)

 

ITALIJANSKI OSTRODLAKI GONIČ6. FCI skupina: Goniči in krvosledci (Barvarji)
Sekcija 1: Goniči
– 1.2 Srednji goniči
št. FCI standarda: 198

Velikost: – samec meri od 52 do 60 cm
– samica meri od 50 do 58 cm
Teža: – samec od 20 do 28 kg
– samica od 19 do 26 kg
Življenjska doba: od 10 do 14 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Italija. Pasma je stara, saj obstaja že iz antičnih časov. Njegovi predniki so stari egipčanski lovski psi in rimski molosi. Na področje Italije je prispel skupaj s feničanskim trgovci. Uporabljali so ga za lov na različne vrste divjadi. V sedanjem času je lovec na zajce in drugo malo divjad ter družinski pes.

 

Opis pasme

Po obliki je Italijanski ostrodlaki gonič srednje velik, kvadraten, mišičast, vitek, skladno grajen pes. Dlaka je kratka, gosta, trda. Barva dlake: vsi odtenki rdeče, črna, rumeno rjava. Nega ni zahtevna, obsega redno krtačenje in kopanje po potrebi.

 

ITALIJANSKI OSTRODLAKI GONIČ

Karakter pasme

Po naravi je Italijanski ostrodlaki gonič inteligenten, učljiv, odličen lovec in sledilec, hiter, uravnovešen, družaben, zvest, delaven, vztrajen, vzdržljiv, pogumen, odločen, neutruden, gibčen, eleganten, doma umirjen, pozoren na dogajanje v okolici, samostojen, odporen, hiter, zadržan, prijazen. Ima izredno razvit voh in vid. Možne negativne lastnosti: destruktivno vedenje zaradi prevelike osamljenosti in premalo aktivnosti. Njegovo lajanje je harmonično. Prilagojen je za lov na zahtevnem terenu ob različnih vremenskih razmerah. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan. Otroke ima rad in uživa v igri z njimi. Do tujcev je sprva zadržan in z lajanjem oznani njihov prihod, kasneje prijateljski. Poznane živali dobro sprejema, nepoznane mu pomenijo plen. Socializacija in trening se morata pričeti pri mladičkih, starih nekaj mesecev. Lastnik mora biti zelo aktiven (lovec, športnik, rekreativec), dosleden, odločen, prijazen, avtoritativen, iznajdljiv, potrpežljiv, vztrajen, uporabljati mora zgolj pozitivno stimulacijo in imeti na razpolago veliko prostega časa za aktivnosti in druženje. Priporočljivo je osnovno šolanje poslušnosti. Potrebuje veliko gibanja in drugih fizičnih ter umskih dejavnosti. Primerno bivalno okolje je pesjak z ograjenim vrtom. Potrebuje veliko druženja, saj težko prenaša osamljenost.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava in nima posebnih zdravstvenih težav.