Pasma MALI GASKONJEC –>

MALI GASKONJEC

(Petit gascon saintongeois – Small Gascon Saintongeois)

 

MALI GASKONJEC6. FCI skupina: Goniči in krvosledci (Barvarji)
Sekcija 1: Goniči
– 1.2 Srednji goniči
št. FCI standarda: 21bis

Velikost: – samec meri od 56 do 62 cm
– samica meri od 54 do 59 cm
Teža: od 24 do 25 kg
Življenjska doba: od 10 do 12 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Francija, regija Gascony. Pasma je nastala v sredini 20. stoletja z načrtno vzrejo najmanjših predstavnikov velikega gaskonjca. Uporabljali so ga za lov na zajce. Uradni standard FCI je bil objavljen leta 2007. V sedanjem času je lovski in družinski pes, dobre rezultate dosega na različnih kinoloških tekmovanjih. Pasma je redka in izven domovine slabo poznana.

 

Opis pasme

Po obliki je Mali gaskonjec srednje velik, droben, mišičast, eleganten, skladno grajen pes. Dlaka je kratka, gosta in priležna. Barva dlake: bela s črnimi pikami, lahko so prisotne posamezne lise. Lica so svetlo rjava, ob straneh glave ima dve črni lisi, ki pokrivata ušesa in oči. Nad očmi so prisotni ožigi. Po spodnjem delu stegen ima rjave oznake. Dlaka ga dobro ščiti pred različnimi vremenskimi vplivi. Nega obsega redno krtačenje, kopanje kadar je nujno potrebno in redno čiščenje ušes in oči.

 

MALI GASKONJEC

Karakter pasme

Po naravi je Mali gaskonjec inteligenten, učljiv, pozoren na dogajanje v okolici, odličen lovec, miren, ljubeč, ustrežljiv, poslušen, zvest, delaven, vztrajen, vzdržljiv, zelo hiter, gibčen (obvlada dolge skoke), pogumen, družaben, samostojen, prijazen, uravnovešen, energičen. Ima zelo izostren voh. Njegovo lajanje je zelo globoko in zvočno. Možne negativne lastnosti: destruktivno vedenje zaradi prevelike osamljenosti. Na lastnika je zelo navezan, ostale družinske člane ima rad. Z otroki se dobro razume in je z njimi potrpežljiv. Do tujcev je zadržan. Domače živali dobro sprejema, ostale mu pomenijo plen. Potrebna je zgodnja socializacija in vzgoja. Lastnik mora biti izkušen, zelo aktiven (lovec, športnik, rekreativec), dosleden, odločen, prijazen, avtoritativen, iznajdljiv, potrpežljiv, uporabljati mora zgolj pozitivno stimulacijo in imeti na razpolago veliko prostega časa za aktivnosti in druženje. Primerno bivalno okolje je pesjak z ograjenim vrtom, bivanje v stanovanju ni primerno. Potrebuje veliko druženja, saj slabo prenaša osamljenost, veliko gibanja ter drugih fizičnih in umskih aktivnosti.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava in niso poznane posebne zdravstvene težave. Možne so okužbe ušes in oči.