Pasma MALI MODRI GASKONSKI GONIČ –>

MALI MODRI GASKONSKI GONIČ

(Petit bleu de Gascogne – Small Blue Gascony Hound)

 

MALI MODRI GASKONSKI GONIČ6. FCI skupina: Goniči in krvosledci (Barvarji)
Sekcija 1: Goniči
– 1.2 Srednji goniči
št. FCI standarda: 31

Velikost: – samec meri od 52 do 58 cm
– samica meri od 50 do 56 cm
Teža: od 18 do 25 kg
Življenjska doba: od 12 do 15 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Francija, regija Gascony. Pasma je stara, saj njegovi predniki (galijski in feničanski psi) izvirajo iz 14. stoletja. Njegov neposredni prednik je veliki modri gaskonski gonič, ki so ga s selektivno vzrejo pomanjšali. Ime »mali« se ne nanaša na njegovo velikost, temveč na malo divjad, ki jo je sprva lovil. Uporabljali so ga za lov na lisice, zajce in tudi veliko divjad. V sedanjem času je lovski in družinski pes. Izven domovine je slabo poznan.

 

Opis pasme

Po obliki je Mali modri gaskonski gonič srednje velik, mišičast, močan, skladno grajen pes. Posebnost je njegovo lajanje (urlanje), ki zveni zelo zateglo. Dlaka je kratka in priležna. Barva dlake: skrilasto (postrvje) modra s črnimi madeži (večjimi ali manjšimi). Menjajoče črne in bele pikice dajejo na soncu videz skrilasto modre barve. Na glavi je simetrična črna maska. Po nogah, obrveh, licih, uhljih in spodnjem delu repa ima ožige bledo čreslovinaste barve. Nega obsega redno krtačenje, kopanje kadar je nujno ter redno čiščenje ušes. Dlaka ga dobro varuje pred vremenskimi vplivi.

 

MALI MODRI GASKONSKI GONIČ

Karakter pasme

Po naravi je Mali modri gaskonski gonič zelo inteligenten, učljiv, odličen lovec, zelo poslušen, lahko vodljiv, prijazen, nežen, zagnan, neutruden, vzdržljiv, vztrajen, doma miren, resen, preudaren, metodičen, zvest, predan, delaven, pogumen, samostojen, občasno trmast, prijeten, nežen. Njegov voh je izredno razvit, ravno tako ima dober čut za orientacijo. Možne negativne lastnosti: plahost, premočno prisoten lovski nagon – pogojeno s preveliko osamljenostjo in nepravilno vzgojo. Na lastnika je zelo navezan, družinske člane ima rad. Otroke ima rad in je v odnosu z njimi zelo nežen. Kadar so preveč vsiljivi, se umakne. Do tujcev je sprva zadržan in z lajanjem oznani njihov prihod, kasneje prijateljski. S primerno socializacijo dobro sprejema domače živali, ostale mu pomenijo plen. Vzgoja je zahtevna, saj vaje v zvezi z lovom hitro osvoji, ostale vaje pa ga hitro pričnejo dolgočasiti. Glede na to, da pes pozno dozori (okoli tretjega leta), je primerno z vzgojo pričeti, ko je star več kot eno leto. Lastnik mora biti izkušen, zelo aktiven (lovec, športnik, rekreativec), dosleden, odločen, prijazen, avtoritativen, iznajdljiv, potrpežljiv, uporabljati mora zgolj pozitivno stimulacijo in imeti na razpolago veliko prostega časa za aktivnosti in druženje. Najprimernejše bivalno okolje je pesjak z ograjenim vrtom; prilagodi se tudi bivanju v stanovanju.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava, posebne zdravstvene težave niso poznane, občasno se lahko pojavijo vnetja ušes.