Pasma MALI VENDEJSKI GRIFON –>

MALI VENDEJSKI GRIFON

(Briquet griffon vendéen – Medium Griffon Vendeen)

 

MALI VENDEJSKI GRIFON6. FCI skupina: Goniči in krvosledci (Barvarji)
Sekcija 1: Goniči
– 1.2 Srednji goniči
št. FCI standarda: 19

Velikost: od 32 do 40 cm
Teža: od 15 do 20 kg
Življenjska doba: od 10 do 13 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Francija, okrožje Vendee. Uporabljali so ga z lov v tropih na volkove in divje prašiče. Vzrejen je bil s selektivno vzgojo iz velikega vendejskega gifona. Njegovi predniki so beli kraljevi psi, pes Sv. Huberta, izumrli pes sv. Luisa, italijanski gonič in bretonski grifon. V sedanjem času je lovski in družinski pes.

 

Opis pasme

Po obliki je Mali vendejski grifon močan, mišičast, skladno grajen pes. Dlaka je dolga, gosta in žimnata. Podlanka je gosta in mehka. Barva dlake: rumeno redeča, smetanasta, belo oranžna, belo siva, bela, črna. Nega obsega redno krtačenje, trimanje, kopanje kadar je nujno ter redno čiščenje ušes in oči.

 

MALI VENDEJSKI GRIFON

Karakter pasme

Po naravi je Mali vendejski grifon inteligenten, vztrajen, vzdržljiv, pogumen, odličen lovec in sledilec, hiter, delavec, svojeglav, odločen, glasen, željan pozornosti, družaben, živahen, ves čas aktiven, dinamičen, samozavesten, prijazen, družaben, vesel. Veliko in glasno laja. Voh ima zelo razvit. Možne negativne lastnosti: neposlušnost, dominantnost, agresivnost – povezano z nepravilno vzgojo. Na lastnika je zelo navezan, družinske člane ima rad. Z otroki se dobro razume. Pri manjših otrocih je potreben nadzor odrasle osebe. Do tujcev je zadržan in njihovo prisotnost oznani z lajanjem. V odnosu do domačih živali ni problemov, če je pravilno socializiran, v odnosu do neznanih živali prevlada lovski nagon. Vzgoja je zaradi njegovega močno razvitega lovskega nagona problematična, saj je neposlušen, kadar zazna kakšen vonj. Lastnik mora biti zelo aktiven (lovec, športnik, rekreativec), dosleden, odločen, prijazen, avtoritativen, iznajdljiv, potrpežljiv, vztrajen, uporabljati mora zgolj pozitivno stimulacijo in imeti na razpolago veliko prostega časa za aktivnosti in druženje. Priporočljivo je osnovno šolanje poslušnosti. Primerno bivalno okolje je pesjak z ograjenim vrtom. Potrebuje aktivne dnevne sprehode ter druge fizične in umske dejavnosti.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava in niso poznane posebne zdravstvene težave. Možne so težave z ušesi, očmi, epilepsija in bolečine v vratu.