Pasma MALI VENDEJSKI OSTRODLAKI BASET –>

MALI VENDEJSKI OSTRODLAKI BASET

(Petit Basset griffon vendéen – Petit Basset Griffon)

 

MALI VENDEJSKI OSTRODLAKI BASET6. FCI skupina: Goniči in krvosledci (Barvarji)
Sekcija 1: Goniči
– 1.3 Mali goniči
št. FCI standarda: 67

Velikost: od 34 do 38 cm
Teža: od 15 do 20 kg
Življenjska doba: od 11 do 14 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Francija, regija Vendee. Pasma je stara, saj obstaja že od 16. stoletja. Njegova prednika sta izumrli beli krvosledec in belo rjavi italijanski gonič. Uporabljali so ga za lov na manjšo divjad. Prilagojen je za lov na zahtevnem terenu ob različnih vremenskih razmerah. V sedanjem času nastopa v vlogi lovskega in družinskega psa. Pasma je izven domovine slabo poznana.

 

Opis pasme

Po obliki je Mali vendejski ostrodlaki baset majhen, nizek, podolgovat, mišičast pes, na kratkih nogah. Dlaka je srednje dolga, gosta, skuštrana in trda. Podlanka je gosta in mehka. Barva dlake: belo siva, belo oranžna, belo črna, belo siva, črno rumeno rjava ali bela, sivo rumeno rjava. Dlaka ga dobro varuje pred različnimi vremenskimi vplivi. Nega obsega redno krtačenje, trimanje in kopanje po potrebi.

 

MALI VENDEJSKI OSTRODLAKI BASET

Karakter pasme

Po naravi je Mali vendejski ostrodlaki baset zelo inteligenten, učljiv, samostojen, samozavesten, željan pozornosti, pozoren na okolico, živahen, dinamičen, aktiven, avanturističen, vesel, zabaven, simpatičen, rad ugaja, ustrežljiv, delaven, poslušen, družaben, zvest. Ima zelo razvit čut za voh. Možne negativne lastnosti: dominantnost – povezano z nepravilno vzgojo. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan in uživa v njihovi družbi. Otroke ima rad, tudi manjše in uživa v igri z njimi. Otroke je potrebno poučiti o spoštljivem in primernem ravnanju s psom. Do tujcev je prijazen. S psi se dobro razume, mačke in ostale manjše živali ne prenaša, ker mu pomenijo plen. Lastnik mora biti zelo aktiven (lovec, športnik, rekreativec), dosleden, odločen, prijazen, avtoritativen, iznajdljiv, potrpežljiv, vztrajen, uporabljati mora zgolj pozitivno stimulacijo in imeti na razpolago veliko prostega časa za aktivnosti in druženje (slabo prenaša samoto). S socializacijo in vzgojo je potrebno pričeti že pri mladičku. Primerno bivalno okolje je tako pesjak z dobro ograjenim vrtom (rad koplje luknje), kot bivanje v hiši. Potrebuje veliko gibanja, druženja ter veliko drugih fizičnih in umskih dejavnosti. Na sprehodu mora biti na povodcu.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava in nima gensko pogojenih bolezni. Možne zdravstvene težave, vendar redko: vnetja ušes, glavkom, displazija kolkov in komolcev, izpah pogačice, epilepsija, težave s ščitnico, kožne alergije, prebavne motnje.