Pasma MODRI GASKONSKI BASET –>

MODRI GASKONSKI BASET

(Basset bleu de Gascogne – Blue Gascony Basset)

 

MODRI GASKONSKI BASET6. FCI skupina: Goniči in krvosledci (Barvarji)
Sekcija 1: Goniči
– 1.2 Srednji goniči
št. FCI standarda: 35

Velikost: od 34 do 38 cm
Teža: od 20 do 25 kg
Življenjska doba: od 12 do 15 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Francija. Pasma je bila ponovno obnovljena v 19. stoletju. Njegovi predniki so veliki modri gaskonski baset, arteški baset in nomandski baset. Uporabljali so ga za lov na malo divjad in divje prašiče. Uradni standard FCI je priznan od leta 1996. V sedanjem času je lovski in družinski pes. Izven domovine je slabo poznan.

 

Opis pasme

Po obliki je Modri gaskonski baset majhen, nizek, podolgovat, mišičast pes, na kratkih nogah. Dlaka je kratka, gosta in priležna. Barva dlake: postrvje modra s črnimi madeži (velikimi ali majhnimi). Posut je s črnimi in belimi drobnimi pikami, ki dajejo videz skrilasto modre barve. Ima črno simetrično masko. Po obrveh, šobah, uhljih, spodnji strani repa in nogah ima ožige bledo čreslovinaste barve. Nega ni zahtevna, obsega redno krtačenje, kopanje po potrebi in čiščenje ušes.

 

MODRI GASKONSKI BASET

Karakter pasme

Po naravi je Modri gaskonski baset zelo inteligenten, hitro učljiv, zelo temperamenten, dober čuvaj, pozoren na dogajanje v okolici, igri, zvest, vdan, posušen, vodljiv, delaven, prijazen, nežen, samostojen, samozavesten. Ima zelo razvit čut za voh. Na lastnika je zelo navezan, družinske člane ima rad. Otroke ima rad in uživa v igri z njimi. Do tujcev je nezaupljiv, navadno se jim umakne, lahko tudi ugrizne. S primero socializacijo se dobro razume z domačimi živalmi, ostale mu pomenijo plen in jih lovi. Lastnik mora biti zelo aktiven (lovec, športnik, rekreativec), dosleden, odločen, prijazen, avtoritativen, iznajdljiv, potrpežljiv, vztrajen, uporabljati mora zgolj pozitivno stimulacijo in imeti na razpolago veliko prostega časa za aktivnosti in druženje. S socializacijo in vzgojo je potrebno pričeti že pri mladičku. Primerno bivalno okolje je pesjak z ograjenim vrtom, prilagodi se tudi bivanju v stanovanju. Potrebuje veliko gibanja, druženja ter veliko drugih fizičnih in umskih dejavnosti. Na sprehodu mora biti na povodcu.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava in niso poznane posebne zdravstvene težave.