Pasma MODRI GASKONSKI GRIFON –>

MODRI GASKONSKI GRIFON

(Griffon bleu de Gascogne – Blue Gascony Griffon)

 

MODRI GASKONSKI GRIFON6. FCI skupina: Goniči in krvosledci (Barvarji)
Sekcija 1: Goniči
– 1.2 Srednji goniči
št. FCI standarda: 32

Velikost: – samec meri od 50 do 56 cm
– samica meri od 48 do 54 cm
Teža: od 18 do 25 kg
Življenjska doba: od 12 do 15 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Francija. Uporabljali so ga za lov na divjega prašiča.

 

Opis pasme

Po obliki je Modri gaskonski grifon srednje velik, kvadraten, čvrst, kompakten, skladno grajen pes. Dlaka je resasta, trda in odporna na različne vremenske razmere. Podlanka je gosta in mehka. Barva dlake: postrvje modra s črnimi madeži (velikimi ali majhnimi). Posut je s črnimi in belimi drobnimi pikami, ki dajejo videz skrilasto modre barve. Ima črno simetrično masko. Po obrveh, šobah, uhljih, spodnji strani repa in nogah ima ožige bledo čreslovinaste barve. Nega ni zahtevna, obsega redno krtačenje, trimanje, kopanje po potrebi in čiščenje ušes.

 

MODRI GASKONSKI GRIFON

Karakter pasme

Po naravi je Modri gaskonski grifon zelo inteligenten, dojemljiv, učljiv, temperamenten, živahen, doma miren, poslušen, vodljiv, radoveden. Ima zelo izostren čut za voh. Njegovo lajanje je zelo posebno, t.i. urlanje. Možne negativne lastnosti: plahost, preveč izražen lovski nagon. Na lastnika je zelo navezan, družinske člane ima rad. Otroke ima rad in uživa v igri z njimi. Do tujcev je zadržan in z lajanjem oznani njihovo prisotnost. Lastnik mora biti zelo aktiven (lovec, športnik, rekreativec), dosleden, odločen, prijazen, avtoritativen, iznajdljiv, potrpežljiv, vztrajen, uporabljati mora zgolj pozitivno stimulacijo in imeti na razpolago veliko prostega časa za aktivnosti in druženje. Dozori pozno, okoli tretjega leta starosti, zato zgodnje šolanje lovskih veščin ni primerno. Najprimernejše bivalno okolje je pesjak z ograjenim vrtom, prilagodi se bivanju v stanovanju. Potrebuje veliko gibanja, druženja in drugih fizičnih in umskih dejavnosti.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava in nima posebnih zdravstvenih težav. Posebno skrb moramo nameniti čistoči ušes in kožuha, da ne pride do vnetij oziroma alergij.