Pasma NIVERNEŠKI GRIFON –>

NIVERNEŠKI GRIFON

(Griffon Nivernais)

 

NIVERNEŠKI GRIFON6. FCI skupina: Goniči in krvosledci (Barvarji)
Sekcija 1: Goniči
– 1.2 Srednji goniči
št. FCI standarda: 17

Velikost: – samec meri od 55 do 62 cm
– samica meri od 53 do 60 cm
Teža: okoli 25 kg
Življenjska doba: od 10 do 12 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Francija, Nivernais. Pasma je stara, saj je obstoj njej podobne pasme dokumentiran že v 14. stoletju. Njegovi predniki so verjetno arabski lovski hrti, ki so na to področje prišli s križarji. Sedanji izgled je pridobil s križanjem vendejskega grifona, lisičarja in modrega gaskonjca. Uporabljali so ga za lov na malo in veliko divjad, v tropu ali posamično. Po francoski revoluciji je pasma skoraj izumrla, ponovno so jo obnovili z načrtno vzrejo okoli leta 1925. Izven domovine je slabše poznana. Uradni standard FCI je bil priznan leta 2004. V sedanjem času je lovski in družinski pes.

 

Opis pasme

Po obliki je Niverneški grifon srednje velik, močan, podolgovat, mišičast, skladno grajen pes. Dlaka je dolga, kuštrava in trda. Barva dlake: volčje siva, sivo modra, črna z rjastimi ožigi, rumeno rdeča s črnimi in belimi posameznimi dlakami. Na prsih je lahko prisotna bela lisa. Nega obsega redno krtačenje in kopanje s suhim šamponom, kadar je nujno. Dlaka ga dobro ščiti pred mrazom, malo slabše prenaša vročino.

 

NIVERNEŠKI GRIFON

Karakter pasme

Po naravi je Niverneški grifon inteligenten, učljiv, poslušen, živahen, neutruden, vzdržljiv, vztrajen, močan, pogumen, odličen lovec, hiter, gibčen, delaven, prijazen, družaben, neodvisen, samostojen, aktiven. Dobro je prilagojen za lov na težkem terenu. Ima zelo razvit čut za voh. Na lastnika je zelo navezan, družinske člane ima rad. Otroke ima rad in je z njimi zelo potrpežljiv. Do tujcev je zadržan. Ob pravilni socializaciji se dobro razume z domačimi živalmi, ostale mu pomenijo plen. Lastnik mora biti izkušen, po možnosti lovec, zelo aktiven, prijazen, dosleden, odločen, avtoritativen, uporabljati mora zgolj pozitivno stimulacijo in imeti na razpolago veliko prostega časa za aktivnosti in druženje. Primerno bivalno okolje je pesjak z ograjenim vrtom, po možnosti na podeželju. Ob vročih dneh mu je potrebno zagotoviti hladnejši prostor in manj aktivnosti. Potrebuje veliko vadbe, gibanja, druženja (slabo prenaša osamljenost) in ostalih fizičnih in umskih dejavnosti. Z vzgojo je primerno pričeti ob starosti od 3 do 4 mesece.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava in nima posebnih zdravstvenih težav.