Pasma PES SV. HUBERTA – BLOODHOUND –>

PES SV. HUBERTA – BLOODHOUND

(St. Hubert Hound – Chien de Saint-Hubert – Bloodhound)

 

PES SV. HUBERTA - BLOODHOUND6. FCI skupina: Goniči in krvosledci (Barvarji)
Sekcija 1: Goniči
– 1.1 Veliki goniči
št. FCI standarda: 84

Velikost: – samec meri od 63 do 69 cm
– samica meri od 58 do 63 cm
Teža: – samec od 41 do 50 kg
– samica od 36 do 45 kg
Življenjska doba: od 8 do 12 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Belgija. Pasma je ena najstarejših, ob tem pa je ohranila prvotne značilnosti. Vzrejen je bil v 8. stoletju v samostanih belgijskih Ardenov. Leta 1066 je skupaj z vojščaki Vilijema Osvajalca prispel v Anglijo. Kasneje se je razširil tudi v ZDA in drugod po svetu. Uporabljali so ga za lov in sledenje. Uradni standard FCI je bil priznan leta 2002. V sedanjem času je lovski in družinski pes. Nastopa tudi kot delovni pes pri iskanju pogrešanih oseb. Lepe uspehe je doživel tudi v različnih filmih in risankah (Pluton).

 

Opis pasme

Po obliki je Pes sv. Huberta – Bloodhound velik, mogočen, dostojanstven, mišičast, skladno grajen pes. Značilne zanj so ohlapne gube na čelu, vratu in po licih. Kljub velikosti, je njegovo gibanje lahkotno. Dlaka je kratka, gosta in priležna. Barve dlake: črno čreslasta, rdeče čreslasta, rdeča. Po prsih, nogah in na konici repa so dovoljene manjše bele lise. Nega obsega redno krtačenje, brisanje z mokro krpo in kopanje po potrebi, redno čiščenje ušes in oči.

 

PES SV. HUBERTA - BLOODHOUND

Karakter pasme

Po naravi je Pes sv. Huberta – Bloodhound inteligenten, odličen lovec, prijeten, nežen, ljubezniv, potrpežljiv, prijazen, prilagodljiv, družaben, uravnovešen, zadržan, dobrodušen, miren, energičen na prostem, odločen, iznajdljiv, delaven, vztrajen, neutruden, vzdržljiv, močan, dostojanstven, krotek, zvest, vdan, pozoren na dogajanje v okolici, samostojen, vreden zaupanja, plemenit, uglajen. Njegovo lajanje je zelo glasno. Ima izrazit čut za voh. Značilno zanj je, da plen izsledi, vendar ga ne pokonča; včasih ga celo liže. Polno zrelost doseže v starosti okoli 2 let. Možne negativne lastnosti: neposlušnost, plašnost – navadno pogojeno z nepravilno vzgojo in preveliko osamljenostjo. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan. Otroke ima zelo rad in je neizmerno potrpežljiv, zato jih je potrebno navaditi pravilnega ravnanja s psom, da ga preveč ne obremenjujejo. Do tujcev je sprva zadržan, njihov prihod pa oznani z mogočnim lajanjem. Ob pravilni socializaciji se dobro razume z ostalimi živalmi. Lastnik mora biti potrpežljiv, iznajdljiv, spoštljiv, odločen, dosleden, prijazen, fizično aktiven, uporabljati mora pozitivno stimulacijo in imeti na razpolago veliko prostega časa za aktivnosti in druženje. Šolanje poslušnosti je zelo zahtevno, saj zaradi močno razvitega čuta za sledenje, ni preveč poslušen, ker ga vsak vonj hitro zmoti in premoti. Potrebuje veliko gibanja, druženja in ostalih fizičnih in umskih dejavnosti. Na sprehodu mora biti na povodcu. Primerno bivalno okolje je pesjak z dobro ograjenim vrtom. Prilagodi se tudi bivanju v stanovanju.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava, kljub temu so lahko prisotne določene zdravstvene težave: želodčni krči, displazija kolkov, vnetja ušes, entropija (zavih veke navznoter).