Pasma POITEVIN –>

POITEVIN

(Chien Poitevin – Poitevin Hound)

 

POITEVIN6. FCI skupina: Goniči in krvosledci (Barvarji)
Sekcija 1: Goniči
– 1.1 Veliki goniči
št. FCI standarda: 24

Velikost: – samec meri od 62 do 72 cm
– samica meri od 60 do 70 cm
Teža: do 30 kg
Življenjska doba: od 10 do 12 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Francija, pokrajina Poitou. Pasma je zelo stara, saj je njen obstoj dokumentiran od leta 1692, današnjemu psu podobni predniki pa so obstajali že v 16. stoletju. V času francoske revolucije je pasma skoraj izumrla. Po letu 1842 so pričeli z načrtno vzrejo. Leta 1957 je bil ustanovljen prvi klub. Današnje ime je pasma dobila leta 1957. Uporabljali so ga za lov na volkove. Uradni standard FCI je bil objavljen leta 1978. V sedanjem času je lovski (jeleni, zajci). Za družinskega psa ni primeren. Pasma izven domovine ni dobro poznana.

 

Opis pasme

Po obliki je Poitevin srednje velik, močan, mišičast, vitek, eleganten, skladno grajen pes. Prilagojen je za gibanje po zelo zahtevnem terenu. Dlaka je kratka, gosta in sijoča. Barva dlake: tribarvna s črnim sedlom ali velikimi črnimi pikami, včasih bela in oranžna, volčje siva. Nega obsega redno krtačenje, čiščenje ušes in kopanje, kadar je nujno.

 

POITEVIN

Karakter pasme

Po naravi je Poitevin odličen lovec, močan, eleganten, hiter tekač (galop), pogumen, vztrajen, vzdržljiv, delaven, neutruden, energičen, samostojen, neodvisen, odporen, zvest. Čut za voh ima močno razvit. Njegovo lajanje je močno in glasno. Na lastnika je zelo navezan. Do tujcev je zadržan in z glasnim lajanjem oznani njihovo prisotnost. Poznane pse dobro sprejema, ostale živali mu pomenijo plen. Lastnik mora biti zelo izkušen, avtoritativen, odločen, dosleden, vztrajen, potrpežljiv, fizično zelo aktiven (lovec), na razpolago mora imeti veliko prostega časa za aktivnosti in druženje. Trening psa je zelo zahteven, saj je težko obvladljiv. Primerno bivalno okolje je izoliran pesjak z ograjenim vrtom, bivanje v stanovanju ni primerno.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava in nima posebnih zdravstvenih težav.