Pasma POLJSKI GONIČ –>

POLJSKI GONIČ

(Ogar Polski – Polish Hound)

 

POLJSKI GONIČ6. FCI skupina: Goniči in krvosledci (Barvarji)
Sekcija 1: Goniči
– 1.2 Srednji goniči
št. FCI standarda: 52

Velikost: – samec meri od 56 do 65 cm
– samica meri 55 to 60 cm
Teža: – samec od 25 do 32 kg
– samica od 20 do 26 kg
Življenjska doba: od 12 do 14 let

 

Zgodovina pasme

Poljski gonič, splošno znan kot velikan Polski, je pasma psa, ki se ga uporablja za lov. Je avtohtona Poljska pasma. Kot pri veliko drugih starodavnih pasmah, je izvor poljskega goniča precej neznan.

 

Opis pasme

Po obliki je Poljski gonič srednje velik pes, močne konstitucije, kompaktno grajen z mišičastim vratom ter z zavihanim podbradkom. Ima velika široka prsa, dobro ukrivljena rebra, širok trebuh, ter dolg mišičast trebuh. Glava je dokaj težka z elegantno izklesano lobanjo, dobro razvito čelno kostjo, zelo nagubanim čelom, dolgim gobcem, močnim čeljustim ter velikim in širokim nosom. Uhlja sta precej dolga, prosto viseča ter rahlo zaokrožena na vrhu. Ima dolg, rahlo povešen, precej nizko nastavljen rep. Dlaka je srednje dogla ter gosta, nekoliko daljša na hrbtenici, zadnjih nogah ter pri koncu repa. Prilagojen je za lov na zahtevnem terenu ob različnih vremenskih razmerah. Podlanka je gosta in mehka. Barva dlake: od črne do rjave in rdeče. Nega obsega redno krtačenje in kopanje, kadar je nujno.

 

POLJSKI GONIČ

Karakter pasme

Poljski gonič je inteligenten, hitro učiljiv. Za Pojlskega goniča je znano da je miren, prijazen do ostalih domačih živali, ter odličen spremljevalec. Je zelo zvest lastniku ter zaščitniški do svojega teritorija, ni pa primeren za psa čuvaja. Potrebuje veliko gibanja ter ni primeren za v stanovanje. Lastnik mora imeti izkušnje pri vzgoji, veliko prostega časa za druženje in aktivnosti, odločen, dosleden, avtoritativen (vzpostaviti je potrebno hierarhijo), pri vzgoji pa mora uporabljati pozitivno stimulacijo.

 

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava in nima posebnih zdravstvenih težav.