Pasma PORCELANEC –>

PORCELANEC

(Porcelaine – Chien de Franche-Comte)

 

PORCELANEC6. FCI skupina: Goniči in krvosledci (Barvarji)
Sekcija 1: Goniči
– 1.2 Srednji goniči
št. FCI standarda: 30

Velikost: – samec meri od 55 do 58 cm
– samica meri od 53 do 56 cm
Teža: od 25 do 28 kg
Življenjska doba: od 12 do 15 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Francija. Pasma je stara, saj obstaja že od 16. stoletja. V času francoske revolucije je skoraj izumrla. Z načrtno vzrejo so pričeli sredi 19. stoletja. Uporabljali so ga za lov na srnjad in divjega prašiča. Pasma je najbolj razširjena v Franciji, Italiji in Švici, drugod je slabo poznana. V sedanjem času je lovski in družinski pes.

 

Opis pasme

Po obliki je Porcelanec srednje velik, mogočen, čvrst, mišičast, skladno grajen pes. Dlaka je kratka, priležna in sijoča. Barva dlake: snežno bela. Po glavi in drugod po telesu ima lahko nekaj oranžnih lis. Na koži pod dlako ima nekaj temnih lis, ki ustvarjajo videz prosojnega porcelana. Nega obsega redno krtačenje, čiščenje ušes in kopanje, kadar je nujno potrebno.

 

PORCELANEC

Karakter pasme

Po naravi je Porcelanec zelo inteligenten, hitro učljiv, dojemljiv, odličen lovec, energičen, poslušen, vztrajen, vzdržljiv, pogumen, uravnovešen, doma umirjen, nežen, prijazen, zvest, taktičen pri lovu, močan, samostojen, vodljiv, družaben. Čut za voh ima močno razvit. Njegovo lajanje je zveneče in ni moteče. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan. Otroke ima rad, do njih je nežen in igriv. Do tujcev je sprva zadržan in z lajanjem naznani njihov prihod, kasneje prijazen. Do drugih živali ima dober odnos, razen do prostoživečih, ki mu pomenijo plen. Bistveno pri tem je, za katere živali je šolan, da jih lovi. Polno zrelost doseže okoli tretjega leta starosti, zato privajanje na lov pred to starostjo ni priporočljiv. Lastnik mora biti izkušen, avtoritativen, odločen, dosleden, vztrajen, potrpežljiv, prijazen, pri vzgoji mora uporabljati pozitivno stimulacijo, fizično zelo aktiven (lovec, rekreativec), na razpolago mora imeti veliko prostega časa za aktivnosti in druženje. Primerno bivalno okolje je pesjak z ograjenim vrtom, po možnosti na podeželju; prilagodi se tudi bivanju v stanovanju. Potrebuje veliko gibanja in drugih fizičnih in umskih zaposlitev. Na sprehodu mora biti na povodcu.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava in nima posebnih zdravstvenih težav.