Pasma POSAVSKI GONIČ –>

POSAVSKI GONIČ

(Posavski Gonic – Posavaz Hound – Kraški gonič)

 

POSAVSKI GONIČ6. FCI skupina: Goniči in krvosledci (Barvarji)
Sekcija 1: Goniči
– 1.2 Srednji goniči
št. FCI standarda: 154

Velikost: od 46 do 58 cm
(za samca idealna višina 50 cm in za samico 48 cm)
Teža: od 16 do 24 kg
Življenjska doba: od 10 do 12 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Hrvaška. Pasma je bila vzrejena v 20. stoletju na območju bivše Jugoslavije. Prvič je bila pasma predstavljena leta 1939. Uradni standard FCI je bil objavljen leta 1955, kot kraški gonič, leta 1959 pa pod današnjim imenom. Kljub temu, da je bila pasma najbolj razširjena v Sloveniji, je s sklepom FCI leta 2003 postala avtohtona hrvaška pasma. Njegovi predniki so po vsej verjetnosti sredozemski goniči in bosanski psi. Nastopa v vlogi lovskega (manjša divjad) in družinskega psa.

 

Opis pasme

Po obliki je Posavski gonič srednje velik, močan, mišičast, skladno grajen pes. Dlaka je kratka, ravna, gosta in trda. Barva dlake: različni odtenki pšenično rdeče. Dovoljene so bele oznake po prsih, trebuhu, vratu, glavi, spodnjem delu tac in na koncu repa. Nega obsega redno krtačenje, čiščenje ušes in kopanje, kadar je nujno potrebno.

 

POSAVSKI GONIČ

Karakter pasme

Po naravi je Posavski gonič samozavesten, živahen, poslušen, ubogljiv, zagnan, doma umirjen, ljubeč, odličen lovec, dober čuvaj, energičen, vztrajen, vzdržljiv, samostojen, družaben, delaven. Čut za voh ima zelo razvit. Na lastnika je zelo navezan, družinske člane ima rad. Z otroki se dobro ujame, kljub temu je priporočljiv nadzor odrasle osebe. Do tujcev je zadržan in z lajanjem opozori na njihovo prisotnost. Ob pravilni socializaciji se dobro razume z drugimi psi in poznanimi živalmi, ostale mu pomenijo plen. Lastnik mora biti izkušen, fizično aktiven (lovec), odločen, dosleden, avtoritativen, prijazen, uporabljati mora pozitivno stimulacijo in imeti na razpolago veliko prostega časa za druženje in druge dejavnosti. Potrebuje veliko dnevnih aktivnosti, tako fizičnih kot umskih. Na sprehodu je priporočljiva uporaba povodca. Primerno bivalno okolje je hiša z ograjenim vrtom, prilagodi se tudi bivanju v pesjaku.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava in nima posebnih zdravstvenih težav.