Pasma RODEZIJSKI GREBENAR –>

RODEZIJSKI GREBENAR

(Rhodesian Ridgeback)

 

RODEZIJSKI GREBENAR6. FCI skupina: Goniči in krvosledci (Barvarji)
Sekcija 3: Sorodne pasme
št. FCI standarda: 146

Velikost: – samec meri od 63 do 69 cm
– samica meri od 61 do 66 cm
Teža: od 32 do 39 kg
Življenjska doba: od 11 do 13 let, lahko tudi več

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Rodezija, Južna Afrika. Pasma je zelo stara, saj jo je že pleme Hotentoti uporabljalo pri lovu na leve. Prvi uradni podatki o tej pasmi so znani že od sredine 17. stoletja. Uporabljali so ga za lovskega psa in kot čuvaja. Pasma je bila prvič priznana leta 1924. Kot lovska pasma je bila priznana leta 1926. Uradni standard FCI je bil priznan leta 1996. Za sedaj je edina registrirana pasma Južne Afrike. V sedanjem času nastopa v vlogi lovskega psa, čuvaja, delovnega psa pri policiji in kot vodnik slepih ljudi.

 

Opis pasme

Po obliki je Rodezijski grebenar visok, mišičast, eleganten, atletsko grajen pes. Dlaka je kratka, gosta in svetleča. Značilnost te pasme je, da po hrbtu dlaka raste v nasprotno smer in tako tvori tipičen greben. Barva dlake: svetlo pšenična do pšenično rdeča. Nega ni zahtevna, obsega redno krtačenje, čiščenje ušes in kopanje, kadar je nujno potrebno. Dlaka ga slabo ščiti pred mrazom.

 

RODEZIJSKI GREBENAR

Karakter pasme

Po naravi je Rodezijski grebenar inteligenten, zelo aktiven, odličen lovec, čuvaj, dobro učljiv, pozoren na dogajanje v okolici, samostojen, odloča se po svoji volji, zelo aktiven, doma miren, živahen, močan, zvest, vdan, družaben, ljubeč, prijazen, gibčen ( z lahkoto preskoči 1,5 m visoko oviro), hiter, samozavesten, pogumen, oster, uravnovešen, občutljiv na krivice in grobosti. Ima močno razvit čut za voh, poleg tega pa tudi dobro zaznava nevarnost. Možne negativne lastnosti: lenost, destruktivno vedenje – pogojeno s premalo gibanja in preveliko osamljenostjo. Pes laja samo, kadar ima vzrok. Zelo rad koplje jame. Na lastnika je izredno navezan, družinske člane ima rad. V odnosu do otrok je ljubeč, vendar se pri druženju z manjšimi otroci, zaradi njegove živahnosti, priporoča nadzor odrasle osebe. Do tujcev je zadržan in z lajanjem napove njihov prihod. Lastnik mora biti izkušen, discipliniran, dosleden, odločen, avtoritativen, fizično aktiven (lovec), prijazen, uporabljati mora izključno pozitivno stimulacijo in imeti na voljo veliko prostega časa za druženje, fizične in umske dejavnosti. Pasma je zaradi močno razvitega lovskega nagona in želje po samoodločanju, zahtevna za vzgojo. Priporoča se osnovno šolanje poslušnosti. Polno zrelost doseže v starosti okoli dveh let. Primerno bivalno okolje je hiša oziroma stanovanje, saj zaradi slabega prenašanja samote in mraza, ne more bivati v pesjaku. Potrebuje veliko dnevnih aktivnosti, tako fizičnih kot umskih. Na sprehodu je potrebno uporabljati povodec.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava, kljub temu so lahko prisotne določene zdravstvene težave: dermoidni sinus (Tanek cevast ugrez kože na sredini hrbta, ki lahko sega vse do hrbtenjače. Bolezen je prirojena in značilna za grebenarje.), displazije kolkov in komolcev, težave s ščitnico, siva mrena, mielopatija (nevrološka bolezen hrbtenjače), kožne alergije. Glede na to, da zelo rad poje različne predmete (palice, listje, sadeže), je potrebno temu nameniti posebno pozornost.