Pasma SCHILLERJEV GONIČ –>

SCHILLERJEV GONIČ

(Schillerstövare – Schiller Hound)

 

SCHILLERJEV GONIČ6. FCI skupina: Goniči in krvosledci (Barvarji)
Sekcija 1: Goniči
– 1.2 Srednji goniči
št. FCI standarda: 131

Velikost: – samec meri od 53 do 61 cm
– samica meri od 49 do 57 cm
Teža: od 18 do 25 kg
Življenjska doba: od 12 do 15 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Švedska. V domovini je izredno priljubljen. Pasma je stara, saj obstaja že od 17. stoletja. Njegovi predniki so psi, ki so z vrnitvijo vojakov prispeli iz vzhodnoevropskih držav. Z načrtno vzrejo s križanjem lokalnih ter avstrijskih, švicarskih in nemških lovskih psov je pričel švedski kmet Schiller. Uporabljali so ga za lov na lisico in zajca v ekstremnih vremenskih razmerah. Javno je bila pasma prvič predstavljena leta 1886. Uradni standard FCI je bil sprejet leta 1997. V sedanjem času je lovski in družinski pes.

 

Opis pasme

Po obliki je Schillerjev gonič srednje velik, močan, čvrst, mišičast, skladno grajen pes. Dlaka je kratka, gladka, priležna, sijoča in trda. Podlanka je gosta in mehka. Barva dlake: zlato rjava z natančno opredeljenimi črnimi madeži. Dovoljene so manjše bele lise na prsih in prstih. Dlaka ga dobro ščiti pred mrazom. Nega obsega redno krtačenje in kopanje, kadar je nujno potrebno.

 

SCHILLERJEV GONIČ

Karakter pasme

Po naravi je Schillerjev gonič inteligenten, učljiv, hiter, hiperaktiven, močan, plemenit, oster, odličen lovec, živahen, aktiven, uravnovešen, čist, dobrosrčen, zvest, miren doma, družaben, samostojen, pozoren na dogajanje v okolici. Ima dobro razvit čut za voh. Njegovo lajanje je zelo močno. Možne negativne lastnosti: agresivnost, nezainteresiranost, plašnost – pogojeno z nepravilno vzgojo. Na lastnika je zelo navezan, družinske člane ima rad. Z otroki se dobro ujame, kljub temu je priporočljiv nadzor odrasle osebe. Do tujcev je zadržan in z lajanjem opozori na njihovo prisotnost. Ob pravilni socializaciji se dobro razume z drugimi psi in poznanimi živalmi, ostale mu pomenijo plen. Lastnik mora biti izkušen, discipliniran, dosleden, odločen, avtoritativen, fizično aktiven (lovec), prijazen, uporabljati mora izključno pozitivno stimulacijo in imeti na voljo veliko prostega časa za druženje, fizične in umske dejavnosti. Pasma je zaradi močno razvitega lovskega nagona zahtevna za vzgojo. Priporoča se osnovno šolanje poslušnosti. Polno zrelost doseže v starosti okoli dveh let. Potrebuje veliko dnevnih aktivnosti, tako fizičnih kot umskih. Na sprehodu je potrebno uporabljati povodec.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava in nima posebnih zdravstvenih težav.