Pasma SLOVAŠKI GONIČ –>

SLOVAŠKI GONIČ

(Slovenský Kopov – Slovakian Hound)

 

SLOVAŠKI GONIČ6. FCI skupina: Goniči in krvosledci (Barvarji)
Sekcija 1: Goniči
– 1.2 Srednji goniči
št. FCI standarda: 244

Velikost: – samec meri od 45 do 50 cm
– samica meri od 40 do 45 cm
Teža: od 20 do 25 kg
Življenjska doba: od 11 do 13 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Slovaška. Pasma je stara, saj obstaja že iz časa antike. Uporabljali so ga za lov na divjega prašiča. Pasma je bila priznana leta 1870. Uradni standard FCI je bil priznan leta 1963. V sedanjem času je predvsem lovski pes, čuvaj in družinski pes. Dobre rezultate dosega na različnih kinoloških tekmovanjih. Izven domovine je slabo poznan.

 

Opis pasme

Po obliki je Slovaški gonič srednje velik, močan, mišičasto grajen pes. Dlaka je kratka, priležna, gosta in trda. Podlanka je gosta in mehka. Barva dlake: črna z rjavimi oznakami. Dlaka ga dobro varuje pred vremenskimi vplivi. Nega obsega redno krtačenje in kopanje, kadar je nujno potrebno.

 

SLOVAŠKI GONIČ

Karakter pasme

Po naravi je Slovaški gonič inteligenten, samostojen, temperamenten, posušen, vodljiv, vztrajen, vzdržljiv, oster, drzen, zanesljiv, prijazen, družaben, zvest, zaščitniški, dober čuvaj, pozoren na dogajanje v okolici. Ima dobro razvit čut za voh in orientacijo. Možne negativne lastnosti: agresivnost, napadalnost, preveč zaščitniški, nestrpen – pogojeno z nepravilno in nepravočasno vzgojo. Na lastnika je izredno navezan in do njega zelo zaščitniški, ostale družinske člane ima rad. Otroke ima rad, do njih je strpen in zaščitniški, kljub temu je potreben nadzor odrasle osebe. Do tujcev je zadržan, njihov prihod oznani z lajanjem, lahko tudi napadalen. Ob pravilni in pravočasni socializaciji sprejema domače živali, do nepoznanih prevlada lovski nagon, včasih tudi agresija. Lastnik mora biti zelo izkušen, discipliniran, dosleden, odločen, avtoritativen, fizično aktiven (lovec) in imeti na voljo veliko prostega časa za druženje ter ostale dejavnosti. Primerno bivalno okolje je pesjak z ograjenim vrtom, prilagodi se tudi bivanju v stanovanju. Pes potrebuje odločno vzgojo, veliko gibanja in ostalih zaposlitev.

 

Zdravje pasme

Pasma nima posebnih zdravstvenih težav.