Pasma SMALANDSKI GONIČ –>

SMALANDSKI GONIČ

(Smalandsstövare – Smaland Hound)

 

SMALANDSKI GONIČ6. FCI skupina: Goniči in krvosledci (Barvarji)
Sekcija 1: Goniči
– 1.2 Srednji goniči
št. FCI standarda: 129

Velikost: – samec meri od 46 do 54 cm
– samica meri od 42 do 52 cm
Teža: od 15 do 18 kg
Življenjska doba: od 12 do 14 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Švedska, pokrajina Smaland. Pasma je zelo stara, saj obstaja že od 16. stoletja. Priznana je bila leta 1921. Je najstarejša švedska avtohtona pasma. Njegovi predniki so lokalni psi in različne vrste špicev, ki so na to ozemlje prišli skupaj z vojaki iz drugih držav. Uporabljali so ga za lov na lisice in zajce. Ponovna načrtna vzreja se je pričela v začetku 20. stoletja. Prilagojen je za delo na zahtevnem terenu v ekstremnih vremenskih razmerah. Uradni standard FCI je bil priznan leta 2006. V sedanjem času nastopa v vlogi lovskega in družinskega psa. Pasma je maloštevilna in izven domovine skoraj nepoznana.

 

Opis pasme

Telo je kompaktno, dolgo, čvrsto, močno in skladno grajeno. Po obliki Smalandski gonič spominja na rottweilerja. Dlaka je kratka, gladka in priležna. Podlanka je gosta in mehka. Barva dlake: črna z rjavimi oznakami. Dovoljena je bela lisa na prsih in manjše bele oznake na prstih. Nega ni zahtevna, obsega redno krtačenje, brisanje z mokro krpo in kopanje, kadar je nujno potrebno.

 

SMALANDSKI GONIČ

Karakter pasme

Po naravi je Smalandski gonič zelo inteligenten, vztrajen, vzdržljiv, neutruden, močan, zagnan, odličen lovec, neusmiljen do plena, zvest, vdan, družaben, samostojen, prilagodljiv, energičen, hiter, gibčen, ljubeč, prijazen, pozoren na dogajanje v okolici, miren doma, sproščen, poslušen, trmast, dober čuvaj, delaven, zaščitniški. Njegov čut za voh je zelo izostren. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan. Otroke ima rad. Do tujcev je zadržan, obenem tudi zelo zaščitniški do svojega ozemlja. S pravilno socializacijo dobro sprejema poznane živali, neznan mu pomenijo plen. Lastnik mora biti izkušen, odločen, dosleden, prijazen, potrpežljiv, spoštljiv, uporabljati mora pozitivno stimulacijo in imeti na razpolago veliko prostega časa za druženje ter fizične aktivnosti. Priporočljivo je osnovno šolanje poslušnosti. Primerno bivalno okolje je pesjak z ograjenim, bivanju v stanovanju se prilagodijo, vendar ni najbolj priporočljivo. Potrebuje veliko gibanja, druženja in ostalih aktivnosti in zaposlitev.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava in nima gensko pogojenih bolezni.