Pasma ŠPANSKI GONIČ –>

 

ŠPANSKI GONIČ

(Sabueso Espańol – Spanish Hound)

 

 

ŠPANSKI GONIČ6. FCI skupina: Goniči in krvosledci (Barvarji)
Sekcija 1: Goniči
– 1.2 Srednji goniči
št. FCI standarda: 204

Velikost: – samec meri od 52 do 57 cm
– samica meri od 48 do 53 cm
Teža: od 20,5 do 27 kg
Življenjska doba: od 12 do 14 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Španija, severni del Iberskega polotoka. Pasma je stara, saj je obstajala že v srednjem veku. Njegovi predniki verjetno keltski lovski psi iz 1. stoletja pred našim štetjem. Uporabljali so ga za lovskega psa na vse vrste divjadi. Prilagojen je za delo na zelo zahtevnem terenu. Uradni standard FCI je bil potrjen leta 1982. V sedanjem času je lovski pes, čuvaj in delovni policijski pes, Kot družinski pes ni najbolj primeren.

 

Opis pasme

Po obliki je Španski gonič srednje velik, podolgovat, močan, mišičast pes. Dlaka je kratka, gladka in gosta. Barva dlake: bela in oranžna, pri čemer mora ena od barv prevladovati. Oranžna obsega odtenke od svetlo oranžne (limonaste) do temno rdeče rjave. Nega obsega redno krtačenje in kopanje, kadar je nujno potrebno.

 

ŠPANSKI GONIČ

Karakter pasme

Po naravi je Španski gonič odličen lovec, odporen, vzdržljiv, vztrajen, trmast, samostojen, delaven, zvest, prijazen, miren doma, vdan lastniku, pogumen, odločen, zaščitniški. Voh ima zelo razvit, ravno tako ima prirojen močan lovski nagon. Glas pri lajanju je zelo močan. Na lastnika je zelo navezan. Ob primerni socializaciji se razume z otroci, vendar je potreben buden nadzor lastnika. Do tujcev je neprijazen in izredno zaščitniški do teritorija. Enako velja v odnosu do drugih živali, saj ima izjemno razvit lovski nagon. Lastnik mora biti izkušen, zelo odločen, avtoritativen, dosleden, spoštljiv, prijazen, vztrajen, potrpežljiv. Na razpolago mora imeti veliko časa za druženje in fizične ter druge dejavnosti. Primerno bivalno okolje je pesjak z ograjenim vrtom, bivanje v stanovanju ni priporočljivo. Potrebuje veliko gibanja, treninga, druženja in ostalih dejavnosti.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava in nima posebnih zdravstvenih težav.