Pasma SRBSKI GONIČ –>

SRBSKI GONIČ

(Srpski Gonič – Serbian Hound)

 

SRBSKI GONIČStaro ime: Balkanski gonič
6. FCI skupina: Goniči in krvosledci (Barvarji)
Sekcija 1: Goniči
– 1.2 Srednji goniči
št. FCI standarda: 150

Velikost: – samec meri od 46 do 56 cm
– samica meri od 44 do 54 cm
Teža: od 20 do 25 kg
Življenjska doba: od 10 do 12 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Srbija. Razširjena je po vsem področju bivše Jugoslavije. Pasma je zelo stara, saj so njemu podobni psi obstajali že v času Feničanov. Njegovi predniki naj bi bili stari egipčanski psi, ki so na to področje prispeli skupaj s trgovci. Uporabljali so ga za lov srnjad, lisice in zajce. Prilagojen je za lov na zelo zahtevnem terenu ob slabih vremenskih razmerah. Prvi pasemski standard je bil potrjen leta 1924. Uradni standard FCI je bil priznan leta 1996. Izven domovine je pasma slabo poznana. V sedanjem času je lovski in družinski pes. Dobre rezultate dosega na različnih kinoloških tekmovanjih.

 

Opis pasme

Po obliki je Srbski gonič srednje velik, močan, podolgovat, mišičast, skladno grajen pes. Dlaka je kratka, gladka, gosta, bleščeča, debela in groba na otip. Podlanka je gosta in mehka. Barva dlake: rdeča ali rjava s črnim sedlom, črnimi oznakami po glavi in vratu ter z rdečo ali rjavo po obrazu. Nega obsega redno krtačenje in kopanje, kadar je nujno potrebno.

 

SRBSKI GONIČ

Karakter pasme

Po naravi je Srbski gonič zelo inteligenten, učljiv, prijeten, ubogljiv, vodljiv, prijazen, vesel, družaben, vdan, zvest, živahen, aktiven, uravnovešen, miren doma, igriv, delaven, močan, zanesljiv, vztrajen, vzdržljiv, zaščitniški, dober čuvaj, samostojen, pogumen, pozoren na dogajanje v okolici, odporen, gibčen. Ima izredno razvit voh. Možne negativne lastnosti: dominantnost, agresivnost, preveč zaščitniški, destruktivno vedenje – pogojeno z neprimerno vzgojo in preveliko osamljenostjo. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan. Otroke ima rad in uživa v igri z njimi. Do tujcev je zadržan in zelo zaščitniški do svojega teritorija. S primerno socializacijo dobro sprejema ostale pse in domače živali, nepoznane živali mu pomenijo plen. Lastnik mora biti izkušen, odločen, dosleden, prijazen, potrpežljiv, spoštljiv, uporabljati mora pozitivno stimulacijo in imeti na razpolago veliko prostega časa za druženje ter fizične aktivnosti. Priporočljivo je osnovno šolanje poslušnosti. Priporočljivo bivalno okolje je pesjak z ograjenim vrtom. Potrebuje veliko fizičnih in umskih dejavnosti ter druženja.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava in nima posebnih zdravstvenih težav.