Pasma SRBSKI TROBARVNI GONIČ –>

SRBSKI TROBARVNI GONIČ

(Srpski trobojni gonič – Serbian tricolour Hound)

 

SRBSKI TROBARVNI GONIČStaro ime: Jugoslovanski tribarvni gonič
6. FCI skupina: Goniči in krvosledci (Barvarji)
Sekcija 1: Goniči
– 1.2 Srednji goniči
št. FCI standarda: 229

Velikost: – samec meri od 45 do 55 cm
– samica meri od 44 do 54 cm
Teža: od 20 do 25 kg
Življenjska doba: od 10 do 12 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Srbija. Razširjena je po vsem področju bivše Jugoslavije. Pasma je zelo stara. so ga za lov na lisico, divjega prašiča in drugo veliko divjad. Prilagojen je za gibanje po zahtevnem terenu, ob različnih vremenskih razmerah. Pasma je bila prvič prikazana leta 1950. Prvi uradni standard FCI je bil priznan leta 1961 (še pod starim imenom), dokončni pa leta 2002. Izven domovine je pasma slabo poznana. V sedanjem času je lovski in družinski pes.

 

Opis pasme

Po obliki je Srbski trobarvni gonič srednje velik, pravokoten, močan, mišičast, skladno grajen pes. Dlaka je kratka, bleščeča, gosta in trda. Podlanka je gosta in mehka. Barva dlake: temno rdeča ali lisičje rdeča s črnim sedlom, ki se lahko razteza vse do glave. Dovoljena je bela zvezda na glavi in bela lisa na čelu, preko gobca, lahko ima tudi bel ovratnik (delen ali popoln). Bela oznaka je dovoljena tudi na psih, do trebuha in notranjega dela nog ter na konici repa. Vendar pa bela barva ne sme pokrivati več ko eno tretjino celotne površine telesa. Nega obsega redno krtačenje in kopanje, kadar je nujno potrebno.

 

SRBSKI TROBARVNI GONIČ

Karakter pasme

Po naravi je Srbski trobarvni gonič zelo inteligenten, učljiv, zabaven, igriv, hiter, dober tekač, odličen lovec, predan, zvest, zaščitniški, dober čuvaj, vztrajen, vzdržljiv, delaven, pogumen, družaben, ljubeč, nežen, živahen, samostojen, odporen, gibčen, pozoren na dogajanje v okolici, uravnovešen, občasno trmast, družaben. Možne negativne lastnosti: dominantnost, agresivnost, preveč zaščitniški, destruktivno vedenje – pogojeno z neprimerno vzgojo in preveliko osamljenostjo. Na lastnika je zelo navezan in do njega zaščitniški, ostale družinske člane ima rad. Otroke ima rad. Do tujcev je zadržan in z lajanjem opozori na njih. Poznane živali dobro sprejema, če je bil pravilno socializiran, ostale živali mu pomenijo plen. Lastnik mora biti izkušen, odločen, dosleden, prijazen, potrpežljiv, spoštljiv, uporabljati mora pozitivno stimulacijo in imeti na razpolago veliko prostega časa za druženje ter fizične aktivnosti. Priporočljivo je osnovno šolanje poslušnosti. Priporočljivo bivalno okolje je pesjak z ograjenim vrtom. Potrebuje veliko fizičnih in umskih dejavnosti ter druženja.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava in nima posebnih zdravstvenih težav.