Pasma ŠVICARSKI KRATKONOGI GONIČ –>

 

ŠVICARSKI KRATKONOGI GONIČ

(Schweizerischer Niederlaufhund – Petit chien courant Suisse – Small Swiss Hound)

 

 

ŠVICARSKI KRATKONOGI GONIČ6. FCI skupina: Goniči in krvosledci (Barvarji)
Sekcija 1: Goniči
– 1.3 Mali goniči
št. FCI standarda: 60

Velikost: – samec meri od 35 do 43 cm
– samica meri od 33 do 40 cm
Teža: do 15 kg
Življenjska doba: od 10 do 12 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Švica. Vzrejen je bil sredi 20. stoletja. Njegov neposredni prednik je švicarski gonič, saj je pravzaprav njegova pomanjšana varianta. Pri križanju so uporabili tudi baseta. Prilagojen je za lov na zahtevnem gorskem terenu v težkih vremenskih razmerah. Uradni standard FCI je bil objavljen leta 2001. Nastopa v vlogi lovskega in družinskega psa.

 

Opis pasme

Po obliki je Švicarski kratkonogi gonič nizek, srednje dolg, pravokoten, skladno grajen pes. Dlaka je lahko gladka ali groba. Barva dlake v osnovi vedno obsega belo, črno in rjavo. Nega ni zahtevna, obsega redno krtačenje in kopanje, kadar je nujno potrebno.

Obstajajo štiri barvne variante:

Berner: bela s črnimi lisami ali črnim plaščem in rjavimi ožigi nad očmi, po ušesih in licih
Jura: črna z rjavimi ožigi nad očmi, po licih, prsih in nogah. Dovoljena je bela lisa na prsih.
Luzern: bela s sivo belo ali črno belo. Dovoljene so temne ali črne lise
Schwyz: bela z oranžno rdečimi ali rumeno rdečimi lisami.

 

ŠVICARSKI KRATKONOGI GONIČ

Karakter pasme

Po naravi je Švicarski kratkonogi gonič odličen lovec, vzdržljiv, vztrajen, neutruden, pogumen, energičen, prijazen, družaben, ljubeč, doma miren, samostojen, zvest, delaven, zelo aktiven. Čut za voh ima zelo razvit. Njegovo lajanje je melodično. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan in si ves čas želi njihove družbe. Zelo rad ima otroke. Do tujcev je prijazen. Odnos do poznanih težav je dober, ostale živali mu pomenijo plen. Lastnik mora biti izkušen, dosleden, odločen, prijazen, fizično aktiven, uporabljati mora pozitivno stimulacijo. Na razpolago mora imeti veliko prostega časa za druženje in ostale aktivnosti. Primerno bivalno okolje je pesjak z ograjenim vrtom. Potrebuje veliko fizičnih in umskih dejavnosti ter druženja, saj slabo prenaša osamljenost.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava in nima posebnih zdravstvenih težav.