Pasma TIROLSKI GONIČ –>

 

TIROLSKI GONIČ

(Tiroler Bracke – Tyrolean Hound)

 

 

TIROLSKI GONIČ6. FCI skupina: Goniči in krvosledci (Barvarji)
Sekcija 1: Goniči
– 1.2 Srednji goniči
št. FCI standarda: 68

Velikost: od 42 do 50 cm
Teža: od 18 do 20 kg
Življenjska doba: od 12 do 14 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Avstrija, pokrajina Tirolska. Pasma Tirolski gonič je stara, saj izvira iz 15. stoletja. Uporabljali so ga za lov na race, zajce in lisice. Prilagojen je za lov na težko prehodnem gorskem terenu in ob neprijaznih vremenskih razmerah. Pasma je bila registrirana že v 18. stoletju. V sedanjem času je lovski. Kot družinski pes ni najprimernejši, saj je bil vzrejen izključno kot lovski pes.

 

Opis pasme

Dlaka je kratka, gosta, trda in priležna. Podlanka je gosta in mehka. Barva dlake: rdeča, črno rdeča, tribarvna. Nega obsega redno krtačenje in kopanje, kadar je nujno potrebno.

 

TIROLSKI GONIČ

Karakter pasme

Po naravi je Tirolski gonič inteligenten, učljiv, odličen lovec, pogumen, temperamenten, vzdržljiv, vztrajen, odločen, delaven, samostojen, družaben, vdan, zvest, občasno trmast, obvladljiv, želi ugajati. Ima zelo razvit voh in občutek za orientacijo. Njegovo lajanje je zelo močno. Na lastnika je zelo navezan in ga priznava za edinega gospodarja, ostale družinske člane ima rad. Dobro se razume s starejšimi otroci. Ob pravočasni socializaciji se dobro razume z drugimi poznanimi živalmi, ostale mu pomenijo plen. Lastnik mora biti izkušen, po možnosti lovec, odločen, dosleden, prijazen, avtoritativen, spoštljiv, uporabljati mora pozitivno stimulacijo in imeti na razpolago veliko prostega časa za fizične aktivnosti in druženje. Vzgoja psa ni preveč zahtevna. Primerno bivalno okolje je pesjak z ograjenim vrtom, zaradi njegove aktivnosti bivanje v stanovanju ni primerno. Potrebuje dolge dnevne sprehode, veliko druženja in ostalih fizičnih in psihičnih dejavnosti.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava in nima gensko pogojenih bolezni.