Pasma VELIKI GASKONJEC –>

 

VELIKI GASKONJEC

(Grand gascon saintongeois – Great Gascon Saintongeois)

 

 

VELIKI GASKONJEC6. FCI skupina: Goniči in krvosledci (Barvarji)
Sekcija 1: Goniči
– 1.1 Veliki goniči
št. FCI standarda: 21

Velikost: – samec meri od 65 do 72 cm
– samica meri od 62 do 68 cm
Teža: od 30 do 32 kg
Življenjska doba: od 12 do 14 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Francija, regija Saintongeois. Pasma je mlada, čeprav so njegovi predniki obstajali že pred več kot sto leti. Uporabljali so ga za lov v tropu na jelene in volkove. Njegov prednik je starodavni veliki pes Saintonge. Med francosko revolucijo je pasma skoraj izumrla. Z načrtno vzrejo je pričel plemič Joseph de Carayon Latour sredi 19. stoletja. Uradni standard FCI je bil priznan leta1996. Pasma je maloštevilna (na robu izumrtja) in slabo poznana izven matične domovine. V sedanjem času je lovski in družinski pes.

 

Opis pasme

Po obliki je Veliki gaskonjec velik, dolgonog, mišičast, eleganten, lep, skladno grajen pes. Dlaka je močna in gosta. Podlanka je gosta in mehka. Barva dlake: bela s črnimi pikami, lahko pegasta ali s črnimi oznakami. Dlaka ga dobro varuje pred vremenskimi vplivi. Nega obsega redno krtačenje in kopanje, kadar je nujno potrebno ter redno čiščenje ušes.

 

VELIKI GASKONJEC

Karakter pasme

Po naravi je Veliki gaskonjec inteligenten, učljiv, hiter, odličen lovec, drzen, pogumen, ljubeč, nežen, miren doma, prijazen, družaben, vzdržljiv, vztrajen, zvest, močan, pretkan, gibčen, ponosen, samozavesten, energičen, ljubek, družaben, poslušen, ustrežljiv, potrpežljiv, uravnovešen. Možne negativne lastnosti: agresivnost – pogojeno z nepravilno in prepozno socializacijo; lajanje zaradi osamljenosti. Lajanje je močno. Ima zelo razvit čut za voh. Dobro je prilagojen za lov na težko prehodnih območjih. Na lastnika je zelo navezan, družinske člane ima rad. Z otroki se dobro razume in je do njih zelo nežen ter potrpežljiv. Do tujcev je prijazen, čeprav lahko do njih pokaže tudi agresivnost. S primerno vzgojo dobro sprejema poznane živali, ostale mu pomenijo plen. Lastnik mora biti izkušen, fizično aktiven, odločen, dosleden, prijazen, spoštljiv, uporabljati mora pozitivno stimulacijo in imeti na voljo veliko prostega časa za druženje ter ostale fizične in umske aktivnosti. Primerno bivalno okolje je pesjak z ograjenim vrtom. Bivanje v stanovanju ni primerno, saj glasno laja, kadar je osamljen. Potrebuje veliko intenzivnih sprehodov, druženja in ostalih dejavnosti.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava, kljub temu se lahko pojavijo posamezne zdravstvene težave: vnetja ušes.