Pasma VELIKI MODRI GASKONSKI GONIČ –>

 

VELIKI MODRI GASKONSKI GONIČ

(Grand bleu de Gascogne – Great Blue Gascony Hound)

 

 

VELIKI MODRI GASKONSKI GONIČ6. FCI skupina: Goniči in krvosledci (Barvarji)
Sekcija 1: Goniči
– 1.1 Veliki goniči
št. FCI standarda: 22

Velikost: – samec meri od 65 do 72 cm
– samica je nekoliko nižja
Teža: od 35,5 do 54,5 kg
Življenjska doba: od 12 do 14 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Francija. Pasma je stara, saj so njemu podobni psi obstajali že v 14. stoletju. Njegovi predniki so bili stari veliki lovski psi, med njimi tudi pes sv. Huberta. Uporabljali so ga za lov v tropu za lov na divjega prašiča, volka in medveda. Prilagojen je za lov na zahtevnem terenu ob različnem vremenu. V sedanjem času je lovski in družinski pes. Priljubljen je tudi izven matične domovine.

 

Opis pasme

Po obliki je Veliki modri gaskonski gonič velik, dolgonog, mišičast, vitek, eleganten, skladno grajen pes. Dlaka je gosta, sijoča in gladka. Barva dlake: lisasto belo črna, ki daje videz modrega skrilavca. Ob straneh glave ima črne lise, na glavi manjšo belo liso elipsaste oblike. Nega obsega redno krtačenje in kopanje, kadar je nujno potrebno. Dlaka ga dobro varuje pred različnimi vremenskimi vplivi.

 

VELIKI MODRI GASKONSKI GONIČ

Karakter pasme

Po naravi je Veliki modri gaskonski gonič inteligenten, učljiv, poslušen, vodljiv, močan, plemenit, umirjen, odličen lovec, preudaren, vzdržljiv, vztrajen, delaven, družaben, prilagodljiv, uravnovešen, doma lenoben, nežen, prijazen, ponosen, samozavesten, dobrosrčen, igriv, neutruden. Ima močno razvit čut za voh. Njegovo lajanje je globoko in zvočno. Možne negativne lastnosti: plašnost, agresivnost, trmoglavost – pogojeno z nepravilno vzgojo; destruktivno vedenje zaradi prevelike osamljenosti. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan in si želi biti ves čas v njihovi družbi. Otroke ima rad in je do njih zelo nežen in potrpežljiv. Zaradi njegove velikosti je priporočljiv nadzor odrasle osebe, da med igro po nerodnosti ne bi poškodoval otrok. Do tujcev je sprva zadržan, kasneje prijazen. Ostale pse dobro prenaša, ravno tako poznane živali, ostale mu pomenijo plen. Lastnik mora biti izkušen, fizično aktiven, odločen, dosleden, prijazen, spoštljiv, uporabljati mora pozitivno stimulacijo in imeti na voljo veliko prostega časa za druženje ter ostale dejavnosti. Priporoča se osnovno šolanje poslušnosti. Primerno bivalno okolje je pesjak z velikim ograjenim vrtom. Potrebuje veliko fizičnih in umskih aktivnosti.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava in niso poznane posebne zdravstvene težave.