Pasma VELIKI VENDEJSKI GRIFON –>

 

VELIKI VENDEJSKI GRIFON

(Grand griffon vendéen – Grand Griffon Vendeen)

 

 

VELIKI VENDEJSKI GRIFON6. FCI skupina: Goniči in krvosledci (Barvarji)
Sekcija 1: Goniči
– 1.1 Veliki goniči
št. FCI standarda: 282

Velikost: od 60 do 65 cm
Teža: od 30 do 35 kg
Življenjska doba: od 12 do 15 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Francija, predel Vendee. Pasma je zelo stara, saj obstaja že od 16. stoletja. Njegovi predniki niso natančno dokumentirani, verjetno pa so bili med njimi tudi beli ostrodlaki kraljevi pes, italijanski brak in bretonski rumeno rdeči pes. Uporabljali so ga za lov na volkove in divje svinje v tropu ali posamično. Dobro je prilagojen za gibanje po težko prehodnem terenu ob različnih vremenskih razmerah. Po drugi svetovni vojni je pasma skoraj izumrla. Z načrtno vzrejo so jo uspeli ohraniti. V sedanjem času je predvsem razstavni in družinski pes, redkeje nastopa v vlogi lovskega psa. Pasma je redka in izven matične domovine ni dobro poznana.

 

Opis pasme

Po obliki je Veliki vendejski grifon velik, močan, mišičast, skladno grajen pes. Dlaka je srednje dolga, gosta, lahko kuštrava, debela in trda. Podlanka je gosta in mehka. Barva dlake: črn plašč z belimi in rjavimi oznakami, belo oranžna z rumeno rjavimi predeli in belimi madeži, rjava s črnim plaščem in belimi lisami. Nega obsega redno krtačenje in kopanje, če je nujno potrebno. Dlaka ga dobro varuje pred različnimi vremenskimi vplivi.

 

VELIKI VENDEJSKI GRIFON

Karakter pasme

Po naravi je Veliki vendejski grifon inteligenten, zelo aktiven, odločen, odličen lovec, pogumen, drzen, vztrajen, vzdržljiv, delaven, samostojen, družaben, prijazen, živahen, eleganten, močan, zvest, ubogljiv, samostojen, včasih trmast. Dobro ima razvit čut za voh. Na lovu zelo glasno laja. Lastnika in družinske člane ima zelo rad. Z otroki se dobro razume in uživa v igri z njimi. Zaradi njegove velikosti je priporočljiv nadzor odrasle osebe, da jih med igro ne bi nehote poškodoval. Do tujcev je prijazen. Do domačih živali ima dober odnos, ostale mu pomenijo plen. Priporoča se osnovno šolanje poslušnosti. Zaradi svojega značaja in močnega lovskega nagona, se kljub pohvalam in pozitivni stimulaciji, večkrat ne odzove na ukaz. Primerno bivalno okolje je pesjak z velikim ograjenim vrtom. Zaradi njegove glasnosti bivanje v stanovanju ni primerno. Lastnik mora biti izkušen, fizično aktiven, odločen, dosleden, prijazen, spoštljiv, uporabljati mora pozitivno stimulacijo in imeti na voljo veliko prostega časa za druženje ter ostale dejavnosti. Primerno bivalno okolje je pesjak z velikim ograjenim vrtom. Potrebuje veliko fizičnih in umskih aktivnosti.