Pasma VESTFALSKI BRAK JAZBEČAR –>

 

VESTFALSKI BRAK JAZBEČAR

(Westphalian Dachsbracke – Westfälische Dachsbracke)

 

 

VESTFALSKI BRAK JAZBEČAR6. FCI skupina: Goniči in krvosledci (Barvarji)
Sekcija 1: Goniči
– 1.3 Mali goniči
št. FCI standarda: 100

Velikost: od 30 do 38 cm
Teža: od 14 do 16 kg
Življenjska doba: od 11 do 15 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Nemčija, Vestfalija. Pasma je stara, saj obstaja že od 17. stoletja. Nastala je s križanjem nemških brakov in jazbečarjev. Uporabljali so ga za lov na malo divjad. Prilagojen je za lov na težje prehodnih gorskih terenih. V domovini je pasma redka in zelo priljubljena, drugod pa je slabo poznana.

 

Opis pasme

Po obliki je Vestfalski brak jazbečar kratkonog, kompakten, močan, mišičast pes. Dlaka je kratka, gosta in groba. Barva dlake: ponavadi tribarvna – rdečkasto rjava s črnimi oznakami na hrbtu, po prsih, gobcu, tacah in na konici repa ima bele oznake, lahko je tudi dvobarven – rdečkasto rjav z belimi oznakami. Nega obsega redno krtačenje in kopanje, če je nujno potrebno.

 

VESTFALSKI BRAK JAZBEČAR

Karakter pasme

Po naravi je Vestfalski brak jazbečar inteligenten, odličen lovec in sledilec, pogumen, družaben, vdan, prijazen, zvest, uravnovešen, umirjen. Možne negativne lastnosti: destruktivno vedenje, neposlušnost – povezano z nepravilno vzgojo in preveliko osamljenostjo, radoveden. Njegov čut za voh je zelo razvit. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan. Otroke ima rad in uživa v igri z njimi. Priporočljiv je nadzor odrasle osebe. S poznanimi živalmi se dobro razume, ostale mu pomenijo plen. Lastnik mora biti izkušen, fizično aktiven (lovec, športnik), odločen, dosleden, prijazen, spoštljiv, uporabljati mora pozitivno stimulacijo in imeti na voljo veliko prostega časa za druženje ter ostale dejavnosti. Primerno bivalno okolje je hiša z vrtom na podeželju. Potrebuje veliko dnevnega gibanja, umskih in fizičnih dejavnosti ter druženja. Na sprehodu je priporočljiv uporaba povodca.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava in nima gensko pogojenih bolezni.