Pasma VIDRAR –>

 

VIDRAR

(Otterhound – Otter Hound)

 

 

VIDRAR6. FCI skupina: Goniči in krvosledci (Barvarji)
Sekcija 1: Goniči
– 1.1 Veliki goniči
št. FCI standarda: 294

Velikost: od 60 do 69 cm
(za samca je idealna višina 69 cm, za samico pa 61 cm)
Teža: od 30 do 52 kg
Življenjska doba: od 10 do 12 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Velika Britanija. Pasma je stara in verjetno izvira iz Francije. Njegovi predniki so verjetno francoski psi in angleški hrt. Uporabljali so ga za lov na vidre. V 20. stoletju je pasma skoraj izumrla, vendar so jo z načrtno vzrejo uspeli ohraniti. Uradni standard je bil priznan leta 2010. V sedanjem času je lovski in družinski pes. Pasme je redka in drugod po svetu slabo poznana.

 

Opis pasme

Po obliki je Vidrar velik, pravokoten, močan, mišičast pes. Med prsti ima plavalno kožico. Dlaka je dolga (od 8 do 16 cm), ostra, štrleča in mastna. Podlanka je gosta in mehka. Značilno zanj je, da je močno poraščen obraz ter košate obrvi. Dlaka ga dobro varuje pred vodo in različnimi vremenskimi razmerami. Nega obsega redno krtačenje, trimanje in kopanje, če je nujno potrebno.

 

VIDRAR

Karakter pasme

Po naravi je Vidrar inteligenten, živahen, vesel, srečen, igriv, samozavesten, aktiven, ustrežljiv, pogumen, prijazen, zelo ljubezniv, družabnik, rad ugaja, občasno trmast, samostojen, radoveden, raziskovalen, vzdržljiv (lahko preplava 5 km), vztrajen, neutruden. Čut za voh ima zelo razvit. Laja občasno z globokim prodornim glasom. Možne negativne lastnosti: dominantnost, destruktivno vedenje, nervoznost – pogojeno z nepravilno vzgojo in preveliko osamljenostjo. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan. Otroke ima rad in uživa v njihovi družbi. Priporoča se nadzor odrasle osebe, saj je zelo živahen in jih lahko nehote poškoduje. Do tujcev je prijazen. S poznanimi živalmi se razume, ostale mu pomenijo plen. Lastnik mora biti izkušen, fizično aktiven (lovec, športnik), odločen, avtoritativen, dosleden, prijazen, iznajdljiv, potrpežljiv, spoštljiv, umirjen, uporabljati mora pozitivno stimulacijo in imeti na voljo veliko prostega časa za druženje ter ostale dejavnosti. Šolanje je zahtevno zaradi njegove neodvisnosti, zato je potrebno s socializacijo pričeti že pri mladičku. Primerno bivalno okolje je hiša z velikim vrtom (po možnosti na podeželju); prilagodi se tudi bivanju v izoliranem pesjaku. Potrebuje veliko dnevnega gibanja (sprehod, igre, tek, plavanje), umskih in fizičnih dejavnosti ter druženja. Na sprehodu je priporočljiva uporaba povodca.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava, kljub temu so možne nekatere zdravstvene težave: displazija kolkov in komolcev, hemofilija, zasuk želodca. Poskrbeti je potrebno za primerno prehrano, saj je nagnjen k debelosti.