Pasma ANGLEŠKI SETER –>

ANGLEŠKI SETER

(English Setter)

 

ANGLEŠKI SETER7. FCI skupina: Ptičarji
Sekcija 2: Britanski in irski ptičarji in setri
– 2.2 Setri
št. FCI standarda: 2

Velikost: – samec meri od 65 do 68 cm
– samica meri od 61 do 65 cm
Teža: od 20 do 36 kg
Življenjska doba: od 10 do 12 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Velika Britanija. Pasma Angleški seter je stara, saj izvira iz 16. stoletja. Predniki sta bila španski in francoski pointer. Nadaljnja vzreja se je nadaljevala v Angliji, vzreditelja Sir Edward Lawerack in Richard Purcell Llawellin. Pri nadaljnjem križanju je verjetno uporabil različne francoske ptičarje. Uporabljali so ga za lov na vse vrste divjadi. Prilagojen je za lov na vseh vrstah terenov in ob različnih vremenskih razmerah. Uradni standard FCI je bil priznan leta 1996. Pasma je zelo priljubljena in razširjena po vsem svetu. V sedanjem času je Angleški seter lovski in družinski pes. Dobre rezultate dosega tudi kot razstavni pes, kakor tudi pri drugih kinoloških športih.

 

Opis pasme

Po obliki je Angleški seter srednje velik, kvadraten, elegantno grajen pes. Dlaka je srednje dolga (5 do 6 cm), rahlo valovita, mehka in svilnata. Podlanka je gosta in volnata. Barva dlake: črno bela, citronasto bela, jetrno bela, oranžno bela, lahko tudi tribarvna (črn z belimi in rdečimi pikami). Nega obsega redno krtačenje in kopanje, kadar je nujno potrebno.

 

ANGLEŠKI SETER

Karakter pasme

Po naravi je Angleški seter inteligenten, hitro učljiv, hiter, vztrajen, vzdržljiv, dober tekač, dober lovec, poslušen, živahen, igriv, energičen, doma miren, prijazen, zadržan, močan, prilagodljiv, delaven, družaben, zvest, nežen, tolažeč, srednje dober čuvaj, radoveden, avanturističen, ustrežljiv. Možne negativne lastnosti: vznemirjenost zaradi grobe vzgoje; destruktivno vedenje zaradi prevelike osamljenosti; trmoglavost, neposlušnost – pogojeno z značajem in nepravilno vzgojo. Pes se pogosto slini. Ima izredno razvit voh, poleg tega ima tudi zmožnost, da zazna človekovo razpoloženje. Na lastnika je močno navezan, družinske člane ima rad. Otroke ima zelo rad in je z njimi nežen. Do tujcev je zadržan in z lajanjem opozori na njihovo prisotnost. Ob pravočasni socializaciji se dobro razume z domačimi psi in mačkami, manjše in prostoživeče živali mu pomenijo plen. Osamljenost slabo prenaša, zato želi biti enakopraven član družine. Lastnik mora biti izkušen, odločen, dosleden, fizično aktiven (športnik, lovec), iznajdljiv, potrpežljiv, prijazen, pri vzgoji mora uporabljati izključno pozitivno stimulacijo in imeti na razpolago veliko prostega časa za fizične aktivnosti in druženje. Pes dozori okoli drugega leta starosti. Primerno bivalno okolje je hiša z ograjenim vrtom. Potrebuje veliko dnevnega gibanja, zaposlitev in ostalih fizičnih ter umskih dejavnosti. Na sprehodu je priporočljiv povodec, saj rad odide po svojih poteh.

 

Zdravje pasme

Pasma je občutljiva, zato so možne naslednje zdravstvene težave: displazija kolkov in komolcev, progresivna atrofija mrežnice, kožne alergije, rak, dedna gluhost, težave s ščitnico. Pri samici je možna namišljena brejost. Prehrana mora biti uravnotežena, saj je pasma nagnjene k debelosti. Pri mladiču vzgoja ne sme biti predolgotrajna (cca ½ ure na dan) in prezahtevna, saj lahko pride do težav s sklepi in kostmi.