Pasma ARIEŠKI PTIČAR –>

ARIEŠKI PTIČAR

(Braque de l’Ariege – Ariege Pointing Dog)

 

ARIEŠKI PTIČAR7. FCI skupina: Ptičarji
Sekcija 1: Kontinentalni ptičarji
– 1.1 Tipični kontinentalni ptičarji
št. FCI standarda: 177

Velikost: – samec meri od 60 do 67 cm
– samica meri od 56 do 65 cm
Teža: od 25 do 30 kg
Življenjska doba: od 12 do 14 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Francija, pokrajina Ariege. Pasma Arieški ptičar je bila, po znanih podatkih, vzrejena v 19. stoletju. Njegovi predniki so bili različni francoski ptičarji. Pasma je bila potrjena leta 1905. Najbolj priljubljena je bila okoli leta 1937, v šestdesetih letih pa je skoraj izumrla. Z načrtno vzrejo so pričeli leta 1987 s križanjem preostalih psov. Uradni standard FCI je bil priznan leta 1996. Prilagojen je za lov na gorskem terenu ob vročem vremenu. Izven domovine je slabo poznan. Uporabljajo ga za lov na različno divjad, spremljevalca in reševalnega psa. Dobre rezultate dosega tudi pri drugih kinoloških športih.

 

Opis pasme

Po obliki je Arieški ptičar močan, lahek, mišičast, skladno grajen pes. Dlaka je kratka, gladka in fina. Barva dlake: bela s svetlo oranžnimi ali rjavimi madeži. Nega obsega redno krtačenje in kopanje, kadar je nujno potrebno. Slabo prenaša hladno vreme.

 

ARIEŠKI PTIČAR

Karakter pasme

Po naravi je Arieški ptičar inteligenten, učljiv, igriv, delaven, vztrajen, vzdržljiv, gibčen, odličen lovec in iskalec, delaven, odporen, ubogljiv, vodljiv, prilagodljiv, delaven, energičen, hiter, vdan, zvest, neodvisen, samostojen, srednje prijazen. Na lastnika je izredno navezan, družinske člane ima rad. S primerno vzgojo se razume s starejšimi otroci. Do tujcev je zadržan. Ob pravočasni socializaciji se razume z domačimi živalmi, ostale mu pomenijo plen. Možne negativne lastnosti: trmoglavost, neposlušnost, agresivnost – pogojeno z značajem in nepravilno vzgojo. Voh ima močno razvit. Lastnik mora biti izkušen, fizično aktiven, dosleden, odločen, prijazen, potrpežljiv, iznajdljiv, uporabljati mora pozitivno stimulacijo in imeti na razpolago veliko prostega časa za fizične aktivnosti in druženje. Primerno bivalno okolje je stanovanje ali hiša z ograjenim vrtom na podeželju. Potrebuje veliko dnevnega gibanja, igre in zaposlitev.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava in nima posebnih zdravstvenih težav.