Pasma AUVERNJSKI PTIČAR –>

AUVERNJSKI PTIČAR

(Braque d’Auvergne – Auvergne Pointing Dog)

 

AUVERNJSKI PTIČAR7. FCI skupina: Ptičarji
Sekcija 1: Kontinentalni ptičarji
– 1.1 Tipični kontinentalni ptičarji
št. FCI standarda: 180

Velikost: – samec meri od 57 do 63 cm
– samica meri od 55 do 60 cm
Teža: od 22 do 25 kg
Življenjska doba: od 10 do 12 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Francija. Pasma Auvernjski ptičar je zelo stara. Predniki te pasme niso natančno določeni, po eni izmed teorij naj bi bili to psi, ki so na to področje prišli z malteškimi križarji; po drugi varianti pa naj bi bila pasma avtohtona. V 19. stoletju so pri nadaljnji vzreji uporabili tudi poenterja. Uradni standard FCI je bil potrjen leta 2004. Pasma je razširjena tudi izven matične domovine. Uporabljajo ga za lov, predvsem na jerebice in kot spremljevalca.

 

Opis pasme

Po obliki je Auvernjski ptičar krepak, mišičast, lahek, skladno grajen pes. Dlaka je kratka, gosta, sijoča in mehka. Barva dlake: bela s črnimi lisami, prisotne so lahko pike. Dovoljeni sta tudi črno siva in bela z modro črnimi lisami. Očesi morata biti obdani s črno barvo. Nega obsega redno krtačenje in kopanje, kadar je nujno potrebno.

 

AUVERNJSKI PTIČAR

Karakter pasme

Po naravi je Auvernjski ptičar inteligenten, prizadeven, dober lovec, vztrajen, vzdržljiv, zvest, vdan, ljubeč, družaben, pogumen, delaven, prilagodljiv. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan. Otroke ima rad. Do tujcev je zadržan. S pravočasno socializacijo sprejema domače živali, nepoznane in prostoživeče mu pomenijo plen. Lastnik mora biti izkušen, fizično aktiven, dosleden, odločen, prijazen, potrpežljiv, iznajdljiv, uporabljati mora pozitivno stimulacijo in imeti na razpolago veliko prostega časa za fizične aktivnosti in druženje. Primerno bivalno okolje je hiša z ograjenim vrtom na podeželju. Potrebuje veliko dnevnega gibanja, igre in zaposlitev.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava in nima posebnih zdravstvenih težav.