Pasma BURBONEŠKI PTIČAR –>

BURBONEŠKI PTIČAR

(Braque du Bourbonnais – Bourbonnais Pointing Dog)

 

BURBONEŠKI PTIČAR7. FCI skupina: Ptičarji
Sekcija 1: Kontinentalni ptičarji
– 1.1 Tipični kontinentalni ptičarji
št. FCI standarda: 179

Velikost: – samec meri od 51 do 57 cm
– samica meri od 48 do 55 cm
Teža: – samec od 18 do 25 kg
– samica od 16 do 22 kg
Življenjska doba: od 10 do 13 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Francija, pokrajina Burbone. Pasma Burboneški ptičar je stara, saj je poznana že od leta 1598. Uradni standard FCI je bil sprejet leta 1998. Uporabljali so ga za lov na prepelice. Pasma je v 70. letih 20. stoletja skoraj izumrla, načrtno vzrejo pa so jo uspeli ohraniti. Dobro je prilagojen za lov na zahtevnih terenih. V sedanjem času je lovski, športni in družinski pes.

 

Opis pasme

Po obliki je Burboneški ptičar srednje velik, močan, čvrst, mišičast, skladno grajen pes. Dlaka je kratka, fina in mehka, po hrbtu nekoliko daljša.

Barva dlake:

rumeno rjava z lisami (zelo ali rahlo pikasto): daje izgled barve breskovih cvetom (Peach Blossom)
kostanjevo rjava z lisami (močno do zmerno pikasto): lahko izgleda bledo vijolična
rumeno rjava z lisami (močno ali rahlo pikasto): lahko izgleda kot barva breskovih cvetov (Peach Blossom). Dovoljene so manjše lise na glavi, ki ne smejo obsegati oči.

Nega obsega redno krtačenje in kopanje, kadar je nujno potrebno.

 

BURBONEŠKI PTIČAR

Karakter pasme

Po naravi je Burboneški ptičar inteligenten, dobro učljiv, vodljiv, prijeten, družaben, dober lovec in sledilec, prijazen, vdan, zvest, dober lovec, vztrajen, vzdržljiv, previden, pozoren na dogajanje v okolici, uravnovešen, sodelujoč, prilagodljiv, eleganten, doma miren, družaben. Čut za voh ima zelo razvit. Slabo prenaša osamljenost. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan. Otroke ima rad. Domače živali dobro sprejema, ostale mu pomenijo plen. Lastnik mora biti izkušen, fizično aktiven, dosleden, odločen, prijazen, potrpežljiv, iznajdljiv, uporabljati mora izključno pozitivno stimulacijo in imeti na razpolago veliko prostega časa za fizične aktivnosti in druženje. Primerno bivalno okolje je hiša z ograjenim vrtom na podeželju. Potrebuje veliko dnevnega gibanja, igre in zaposlitev.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava, lahko pa se pojavijo določene bolezenske težave: displazija kolkov, težave z očmi, stenoza srca, težave s pljuči.