Pasma BURGOŠKI JEREBIČAR –>

BURGOŠKI JEREBIČAR

(Perdiguero de Burgos – Burgos Pointing Dog)

 

BURGOŠKI JEREBIČAR7. FCI skupina: Ptičarji
Sekcija 1: Kontinentalni ptičarji
– 1.1 Tipični kontinentalni ptičarji
št. FCI standarda: 90

Velikost: od 52 do 64 cm
Teža: od 22,5 do 32 kg
Življenjska doba: od 10 do 14 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Španija, pokrajina Burgos. Pasma Burgoški jerebičar je stara, saj obstaja že od leta 1500. Njegov prednik je verjetno stari španski Pointer. Uporabljali so ga za lov na jelene. Prilagojen je za lov na težko prehodnem terenu in v različnih vremenskih razmerah. V začetku 20. stoletja je bila pasma na robu izumrtja, vendar so jo z načrtno vzrejo uspeli ohraniti. Uradni standard FCI je bil priznan leta 1982. V sedanjem času je predvsem prinašalec manjše divjadi (zajec, prepelice, jerebice) in družinski pes.

 

Opis pasme

Po obliki je Burgoški jerebičar srednje velik, mišičast, kvadraten, skladno grajen pes. Zaradi obilice kože deluje krepkejše. Dlaka je kratka, gladka in gosta. Barva dlake: osnovni sta bela in jetrna – marmorirano, sivkasto jetrna, jetrno pegasta. Nega obsega redno krtačenje in kopanje, kadar je nujno potrebno.

 

BURGOŠKI JEREBIČAR

Karakter pasme

Po naravi je Burgoški jerebičar inteligenten, učljiv, vztrajen, hiter, dober lovec in sledilec, vzdržljiv, poslušen, ubogljiv, močan, uravnovešen, vodljiv, umirjen, samozavesten, vdan, zvest, dobro plava, pogumen. Ima močno izostren voh, potrpežljiv, prilagodljiv, plemenit. Na lastnika je zelo navezan, družinske člane ima rad. Otroke ima rad in je do njih zelo potrpežljiv. Do tujcev je zadržan. S primerno socializacijo dobro sprejema poznane živali, ostale mu pomenijo plen. Možne negativne lastnosti: destruktivno vedenje – povezano s preveliko osamljenostjo in premalo aktivnosti. Lastnik mora biti izkušen, fizično aktiven, dosleden, odločen, prijazen, potrpežljiv, iznajdljiv, uporabljati mora izključno pozitivno stimulacijo in imeti na razpolago veliko prostega časa za fizične aktivnosti in druženje. Primerno bivalno okolje je hiša z ograjenim vrtom na podeželju. Potrebuje veliko dnevnega gibanja, igre in zaposlitev.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava in nima posebnih zdravstvenih težav.