Pasma ČEŠKI RESASTI PTIČAR –>

ČEŠKI RESASTI PTIČAR

(Český Fousek – Bohemian wire-haired Pointing Griffon)

 

ČEŠKI RESASTI PTIČAR7. FCI skupina: Ptičarji
Sekcija 1: Kontinentalni ptičarji
– 1.3 Griffon tip
št. FCI standarda: 245

Velikost: – samec meri od 60 do 66 cm
– samica meri od 58 do 62 cm
Teža: – samec od 28 do 34 kg
– samica od 22 do 28 kg
Življenjska doba: od 12 do 15 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Češka, kjer velja za avtohtono pasmo. Prva omemba datira v leto 1348. Pasma Češki resasti ptičar je bila priznana leta 1880. Pasma je stara, saj je obstajala že v Srednjem veku. V začetku 20. stoletja je skoraj izumrla, vendar so jo z načrtno vzrejo uspeli ohraniti. Uradni standard FCI je bil priznan leta 1963. Prilagojen je za lov na različnih in zahtevnih terenih, v različnih vremenskih razmerah. V sedanjem času je lovski in družinski pes.

 

Opis pasme

Po obliki je Češki resasti ptičar srednje velik, mišičast, kvadraten, skladno grajen pes. Dlaka je kratka, resasta in gosta. Podlanka je gosta in mehka. Ima značilno brado in brke. Dlaka ga dobro varuje pred vremenskimi vplivi. Barva dlake: temno serasta z rjavo ali brez, rjava. Nega obsega redno krtačenje in kopanje, kadar je nujno potrebno.

 

ČEŠKI RESASTI PTIČAR

Karakter pasme

Po naravi je Češki resasti ptičar inteligenten, doma miren, aktiven, ubogljiv, poslušen, aktiven, vztrajen, vzdržljiv, delaven, vodljiv, vdan, zvest, oster, energičen, ustrežljiv, vesel, prijazen, zvest, zaščitniški, dober čuvaj, igriv, samozavesten, družaben, prijeten. Slabo prenaša osamljenost. Možne negativne lastnosti: destruktivno vedenje, nervoznost – pogojeno s preveliko osamljenostjo. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan. Z otroki se dobro razume. Do tujcev je zadržan. V odnosu do drugih živali ni problemov, razen do prostoživečih živali, ki mu pomenijo plen. Lastnik mora biti izkušen, fizično aktiven, dosleden, odločen, prijazen, potrpežljiv, iznajdljiv, uporabljati mora izključno pozitivno stimulacijo in imeti na razpolago veliko prostega časa za fizične aktivnosti in druženje. Primerno bivalno okolje je hiša z dobro in visoko ograjenim vrtom na podeželju. Potrebuje veliko dnevnega gibanja, igre in zaposlitev.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava in nima posebnih zdravstvenih težav.