Pasma DRENTSKI PREPELIČAR –>

DRENTSKI PREPELIČAR

(Drentsche Patrijshond – Drentse Partridge Hound)

 

DRENTSKI PREPELIČAR7. FCI skupina: Ptičarji
Sekcija 1: Kontinentalni ptičarji
– 1.2 Tip španjela
št. FCI standarda: 224

Velikost: – samec meri od 58 do 63 cm
– samica meri od 55 do 60 cm
Teža: od 22 do 29 kg
Življenjska doba: od 12 do 14 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Nizozemska, pokrajina Drenthe. Pasma Drentski prepeličar je stara, saj je poznana že od 16. stoletja. Njegovi predniki so verjetno stari mali musterlander in francoski ptičarji. Pasma je bila priznana leta 1943. Uporabljali so ga za lov na perjad in manjšo divjad. Prilagojen je za lov na težko prehodnem terenu (močvirje). Po drugi svetovni vojni je pasma skoraj izumrla, vendar so jo z načrtno vzrejo uspeli ohraniti. V sedanjem času je lovski in družinski pes, dobre rezultate dosega tudi na različnih kinoloških tekmovanjih. Pasma, čeprav je maloštevilna, je izven domovine poznana tudi v Severni Ameriki, Belgiji in v skandinavskih državah.

 

Opis pasme

Po obliki je Drentski prepeličar srednje velik, mišičast, slok, močan, skladno grajen pes. Dlaka je srednje dolga, ravna, mehka in gosta. Po nogah in sprednjem delu prsnega koša je daljša. Barva dlake: bela z rjavim plaščem ali brez. Nega obsega redno krtačenje in kopanje, kadar je nujno potrebno.

 

DRENTSKI PREPELIČAR

Karakter pasme

Po naravi je Drentski prepeličar inteligenten, učljiv, poslušen, energičen, odličen lovski pes in prinašalec, delaven, vodljiv, aktiven, doma miren, družaben, vdan, zvest, prijazen, nežen, igriv, vztrajen, vzdržljiv, odporen, hiter, gibčen, dober čuvaj, zaščitniški, pozoren na dogajanje v okolici, občasno trmast, samostojen, močan, prilagodljiv. Čut za voh ima zelo razvit. Slabo prenaša samoto oziroma izoliranost od družine. Možne negativne lastnosti: trmoglavost – povezano z značajem in nepravilno vzgojo; destruktivno vedenje zaradi prevelike osamljenosti. Na lastnika je zelo navezan, družinske člane ima rad. Otroke ima rad in uživa v igri z njimi. Do tujcev je zadržan. Z ostalimi psi in poznanimi živalmi se dobro razume, prostoživeče živali mu pomenijo plen. Lastnik mora biti izkušen, fizično aktiven (lovec, rekreativec, športnik), odločen, dosleden, prijazen, potrpežljiv, iznajdljiv, živahen, uporabljati mora izključno pozitivno stimulacijo in imeti dovolj prostega časa za druženje in ostale aktivnosti. Priporočljiva je zgodnja socializacija. Primerno bivalno okolje je pesjak z ograjenim vrtom, prilagodi se tudi bivanju v stanovanju. Potrebuje veliko dnevnega gibanja, zaposlitev in drugih fizičnih (tek, plavanje, igre) ter umskih dejavnosti.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava, možne so nekatere zdravstvene težave (progresivna atrofija mrežnice, težave z želodcem).